Екипът на Навални твърди, че руските погребални агенции отказват съдействие

0
20
Алексей Навални
Алексей Навални. Снимка: Facebook

Представители на екипа на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални заявиха по-рано днес, че на погребалните агенции в Русия е било забранено да си сътрудничат със семейството и поддръжниците на опозиционера относно погребението му, съобщи „Politico“.

„От вчера насам търсим място, където да се проведе церемонията по прощаването с Алексей. Свързахме се с различни частни и държавни погребални агенции, търговски обекти и погребални бюра“, обясни говорителката на Навални, Кира Ярмиш.

Екипът на Навални възнамерява да организира събитието, което да се проведе публично до края на седмицата.

„На едно място обаче директно ни казаха, че на погребалните агенции е забранено да работят с нас“, разкри още Ярмиш.

Семейството на най-изявения критик на Путин, за когото се съобщава, че е припаднал, а по-късно и починал на 16 февруари след разходка в наказателната колония, която се намира на север от Арктическия кръг, беше принудено да се бори активно с руските власти, да получи достъп до тленните останки на Навални след смъртта му. В крайна сметката тялото беше предадено на семейството едва седмица след смъртта му, на 24 февруари. Това стана след скандал, в който семейството на Навални обвини открито правоприлагащите органи на Русия, че се опитват да им окажат натиск, за да гарантират, че подробностите, свързани с погребението, ще останат поверителни. По-късно стана ясно, че властите са поискали от майката на опозиционера да запази в тайна и полета, с който тялото е било превозено в Москва, както и адреса на моргата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments