ЕК отпусна 562,5 милиона евро на България и още три държави-членки

0
76
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

562,5 милиона евро отпусна Европейската комисия за България, Финландия, Франция и Литва. Това става възможно чрез изменение на четири оперативни програми, които ще увеличат наличното финансиране за инвестиции от REACT-EU, съобщиха от Брюксел. 

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви:

„Средствата, които четирите държави ще получат, ще им помогнат да създадат мост към дългосрочно възстановяване. Насърчавам другите държави да се възползват от възможностите, предоставени от REACT-EU, за да спомогнат за осигуряването на справедливо и приобщаващо възстановяване, както и за екологичния и цифровия преход.“

В България изменението на Оперативна програма „Региони в растеж“ ще подпомогне дългосрочните промени в инфраструктурата, както и инвестициите в модерни здравни услуги.

Като част от Плана за въдстановяване на Европа – NextGeneration EU, REACT-EU предоставя допълнително финансиране в размер на общо 47,5 милиарда евро (50,5 милиарда евро по текущи цени) за програмите по политиката на сближаване през 2021 г. и 2022 г. Мерките са насочени към подпомагане на устойчивостта на пазара на труда, работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и екологичния и цифровия преход и устойчивото социално-икономическо възстановяване.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments