ЕК одобри българската държавна помощ за „Булгаргаз“ на стойност около 400 млн. евро

0
41
Булгаргаз
"Булгаргаз". Снимка: wikimedia commons

Европейската комисия /ЕК/ одобри държавната помощ на България на стойност около 400 млн. евро за държавната газова компания ‘Булгаргаз“ ЕАД, която е изключителен обществен доставчик на природен газ в страната.

ЕК заяви, че субсидираният заем е в съответствие с временната рамка за държавна помощ при кризи, приета на 23 март миналата и впоследствие изменена на 20 юли за подпомагане на компании, засегнати от руската инвазия в Украйна.

Тази временна рамка при кризи беше изменена отново на 28 октомври миналата и заменена с временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от ЕК на 9 март тази година, в подкрепа на мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горива.

България уведоми Комисията съгласно временната рамка при кризи за мярка в размер на около 400 милиона евро (800 милиона лева) за подпомагане на „Булгаргаз“ ЕАД в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

„Булгаргаз“ ЕАД е изключителен обществен доставчик на природен газ в България, непряко изцяло притежаван от българската държава. Поради спирането от страна на Русия на дългосрочния договор на „Булгаргаз“ ЕАД с ООО „Газпром експорт“, който покрива 90% от количествата природен газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД на клиенти, този бенефициер е изправен пред необичайни нужди от ликвидност, за да осигури доставките си на природен газ в контекста на покачването на цените на газа на европейските енергийни пазари.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments