ЕК одобри българска помощ за туроператорите в размер на 12.78 милиона евро

0
15
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 12.78 милиона евро в подкрепа на туроператорите, съобщиха от Брюксел. От нея ще могат да се възползват тези, които са били принудени да ограничат или преустановяват дейността си поради пандемията от коронавирус и въведените заради нея ограничения. 

Схемата представлява повторно въвеждане на мярка, одобрена от Комисията през юли 2020 г., чийто срок на действие изтече на 31 декември 2021 г.

Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката ще бъде отворена за всички туроператори с валиден лиценз в България, независимо от държавата на регистрация и държавата на произход на пътуващия.

Отговарящите на условията бенефициери ще имат право да получат по 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет с тях, включващ полет до България. Допустимостта е ограничена до полети между 1 юни 2021 г. и 14 май 2022 г.

Целта на мярката е да се стимулира входящият туризъм с благоприятно непряко въздействие в много области като хотелиерство, ресторантьорство, хранително-вкусова промишленост, транспорт, културни и спортни прояви. Тя ще улесни достъпа до финансиране и ще смекчи внезапния недостиг на ликвидни средства, пред който са изправени засегнатите дружества.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта няма да надвишава 2.3 млн. евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 г. Поради това ЕК стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments