ЕК одобри 28 милиона евро за България за подкрепа на туроператорите

0
111
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

Европейската комисия одобри 28 милиона евро или 55 милиона лева за България

за подкрепа на туроператорите. Ще бъдат подпомогнати тези от тях, които са принудени да ограничат или преустановят дейността си поради пандемията от коронавирус. Мярката е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Според мярката туроператорите имат право да получат 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет с тях, включващ полет до България.

Допустимостта се ограничава до полети между 14 май и 31 декември 2020 г. Схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката е достъпна за всички туроператори и превозвачи, независимо от държавата на регистрация и за всички пътници, независимо от държавата на произход. Целта на мярката е да се стимулира входящият туризъм. Това ще улесни достъпа до финансиране и ще намали внезапния недостиг на ликвидност, пред който са изправени засегнатите дружества.

Комисията установи, че българската мярка отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, подпомагането не надвишава 800 000 евро на дружество и ще бъде предоставено не по-късно от 31 декември 2020 г.

Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments