Египет създава защитна зона за палестинци на границата с Газа

0
31
ивицата Газа, палестинци
ивицата Газа, палестинци. Снимка: Пиксабей

Египет подготвя зона на границата с Газа, която може да приеме палестинци, в случай че евентуална израелска офанзива в Рафах предизвика изселване през границата. Това издадоха четири източника и го определиха като непредвиден ход от Кайро, съобщава „Агенция Ройтерс“.

Египет, страната, която отрече да е правила подобни приготовления, многократно вдигаше тревога за възможността опустошителната офанзива на Израел в Газа да измести палестинците в Синай – нещо, което Кайро казва, че би било напълно неприемливо – повтаряйки предупреждения от арабски държави като Йордания.

Съединените щати многократно са заявявали, че ще се противопоставят на всяко изселване на палестинци от Газа. Един от източниците подчертава, че Египет е оптимистично настроен, че преговорите за постигане на прекратяване на огъня могат да избегнат подобен сценарий, но установява зоната на границата като временна и предпазна мярка.

Три източника от службите за сигурност изтъкнаха, че Египет е започнал да подготвя пустинна зона с някои основни съоръжения, които биха могли да се използват за подслон на палестинците, като подчертаха, че това е стъпка при непредвидени обстоятелства. Източниците, с които „Ройтерс“ разговаря по тази информация, отказаха да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса.

Израел заяви, че ще предприеме офанзива, за да премахне „последния бастион“ на Хамас в Рафах, където над 1 милион палестинци са потърсили убежище поради опустошителната офанзива в Газа. Израел заяви, че нейната армия изготвя план за евакуация на цивилни от Рафах в други части на ивицата Газа.

Шефът на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс обаче заяви в четвъртък, че е „илюзия“ да се мисли, че хората в Газа могат да се евакуират на безопасно място и предупреди за възможността палестинците да се разпръснат в Египет, ако Израел започне военна операция в Рафах. Той нарече този сценарий „нещо като египетски кошмар.

Египет формулира своето противопоставяне на изселването на палестинците от Газа като част от по-широкото арабско отхвърляне на всяко повторение на „Накба“ или „катастрофата“, когато около 700 000 палестинци избягаха или бяха принудени да напуснат домовете си във войната около създаването на Израел през 1948 г.

Първият източник коментира, че изграждането на лагера е започнало преди три или четири дни и ще предложи временен подслон при всеки сценарий на хора, пресичащи границата, „докато се постигне решение“.

Попитан за информацията, издадена от източниците, ръководителят на египетската Държавна информационна служба обясни:

Тези твърдения нямат основания да бъдат истина. Нашите палестински братя казаха и Египет каза, че няма подготовка за подобна възможност.“

Синайската фондация за човешки права, активистка организация, публикува изображения в понеделник, за които уточни, че показват строителни камиони и кранове, работещи в района, и изображения на бетонни бариери. Позовавайки се на неидентифициран източник, фондация „Синай“ твърди, че строителните работи са предназначени да създадат защитена зона в случай на масово изселване на палестинци. „Ройтерс“ успя да потвърди местоположението на част от видеото като Рафах от позицията на сградите, дърветата и оградите, които съответстват на сателитни изображения на района. Медията обаче не успя да потвърди местоположението на къде е заснето цялото видео или датата, на която то е създадено.

Връзките с Израел под натиск

Около 1,5 милиона палестинци в момента са в Рафах, повече от половината от населението на ивицата Газа, според агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Израел твърди, че трябва да разшири атаката си в Рафах, за да унищожи Хамас, групата, която стои зад атаката от 7 октомври, при която 1200 души бяха убити в Израел и други 250 бяха отвлечени, според израелски данни.

С повече от 28 000 души, които вече са убити при израелската офанзива в Газа, според здравните власти в управляваната от Хамас Газа, съдбата на хората, укриващи се в Рафах, се превърна в международна загриженост, включително за западните съюзници на Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Израел не трябва да продължава с операция в Рафах без план за гарантиране на безопасността на хората, които се укриват там. Говорител на Държавния департамент на САЩ каза:

„Президентът беше категоричен, че не подкрепяме принудителното разселване на палестинци от Газа. САЩ не финансират лагери в Египет за разселени палестинци.

Кабинетът на Нетаняху нареди на армията да изготви план за евакуация на Рафах. Но все още няма план.

Нетаняху, в интервю за ABC News, коментира, че те могат да отидат в райони на север от Рафах, прочистени от армията. Ави Дихтер, израелският министър на земеделието и развитието на селските райони, в сряда заяви, че евакуацията е „военен въпрос и израелската армия знае как да го направи.

В коментар за армейското радио на Израел Дихтер изтъкна, че има „достатъчно земя западно от Рафах“ и спомена Ал Маваси – район на брега, към който израелските военни казаха, че цивилните трябва да избягат в началото на офанзивата.

Войната в Газа натрупа натиск върху отношенията между Египет и Израел, които подписаха мирно споразумение през 1979 г. Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, бивш египетски външен министър, каза по-рано тази седмица израелските действия застрашават приемствеността на споразуменията с Египет и Йордания – препратка към мирни договори с двете арабски държави.

Египетският външен министър Саме Шукри заяви на 12 февруари, че Египет е спазвал споразумението в продължение на 40 години и ще продължи да го прави, докато и двете страни са ангажирани с него.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments