Едно на всеки шест деца живее в зона на конфликт

0
12
Изчезнало дете
Снимка: Pixabay

Огромен брой деца растат във военни зони и ежедневно се сблъскват със заплаха от сексуално насилие и смърт. Това показват данни от проучване на благотворителната организация „Спаси децата“.

Докладът носи името „Спрете войната срещу децата“ и представя тревожната статистика, че през 2018-та година малчуганите обитаващи зона на конфликт са с два пъти повече спрямо 1995-та година. Инцидентите срещу тях като тежко насилие са се покачили със 170% от 2010-та година.

Главният изпълнителен директор на организацията Ингер Ашинг заяви, че от 2005-та  до този момент са регистрирани 95 000 убити, осакатени или отвлечени деца. Милиони нямат достъп до здравни услуги или лечебни заведения. Изтъкна, че данните няма да стават по-добри, ако виновните не бъдат привлечени към отговорност.

Момичетата са изложени повече на риск от сексуално и друг вид насилие. Ранен и принудителен брак. Момчетата са по-застрашени от убийства, отвличания и осакатявания.

Децата живеещи в Африка са най-засегнати. 170 милиона живеят в зони на война. В Близкия изток всеки трети е заобиколен от конфликти.

За отделните държави положението е най-лошо в Афганистан, следван от Централноафриканската република, Демократичната република Конго, Ирак и Мали. Буркина Фасо и Нигер също са сред водещите в тъжната статистика.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от