Една трета от българите не биха подали сигнал за корупция

0
64
Съд. Снимка: Архив
Снимка: Архив

Проучване на „Алфа рисърч“ сочи, че близо 70% от българите настояват антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да разследва висшите етажи на властта, но една трета от гражданите не биха подали сигнал за корупция. Данните от изследването на обществените нагласи за противодействие на корупцията бяха обсъдени на кръгла маса, организирана от асоциация „Прозрачност без граници“, предаде БНТ.

57.6% от анкетираните определят като най-голям проблема с политическите и роднинските назначения в администрацията, а 56.9% – търговията с влияние в министерства и агенции. Остри са и критиките към злоупотреби с публични средства в местната власт (също 56.9%) и незаконното финансиране на партии и политически кампании (56.7%).

71.2% от анкетираните искат разследване на корупцията на най-високо политическо ниво, 63.7% – на корупцията в местната власт, а 58.5% – на корупцията в местната администрация.

Близо 33% обаче не биха подали сигнал за корупция. Мнозинството от българите са склонни да съдействат на разследващите, само ако е гарантирана безпристрастност, личните им данни са защитени и няма неблагоприятни последици за тях.

По тази причина неправителствени организации предлагат законодателни промени, гарантиращи по-голяма защита на гражданите, които подават сигнали.“Много често лицата, които подават такива сигнали са обект на систематично и целенасочено преследване, ако са част от професионална общност се оказват отхвърлени от нея„, казва Калин Славов, изп.-директор на Асоциация „Прозрачност без граници“:

От антикорупционната комисия обаче отчитат, че след създаването ѝ сигналите са многократно повече. И отчитат, че през 2018 г. са постъпили над 700 сигнала, повечето от граждани. От комисията очертават отново като основен приоритет въвеждането на антикорупционното обучение на всички нива в образователната система.

Свидетели сме на една атмосфера на търпимост към корупцията. Проблемът е сериозен и вероятно се корени в ценностната ни система, във възпитанието и образованието„, казва Трифон Трифонов, директор на дирекция „Превенция на корупцията“ в КПКОНПИ.

През изминалата година влезлите в сила решения на комисията са 27, а отнетото имущество в полза на държавата е за малко над 12 млн. лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments