Eдин от най-издирваните измамници в света раздавал поръчки на българските шпиони в Лондон?

0
64
Ян Марсалек
Ян Марсалек. Снимка: Скрийншот от сайта на "Европол"

Един от най-издирваните измамници в света е раздавал поръчките на българите, които са обвинени в шпионаж във Великобритания. Името на австрийския бизнесмен Ян Марсалек бе споменато в съдебната зала в Лондон, където започна делото срещу петимата наши сънародници, съобщи „NOVA“.

Марсалек е свързан с едни от огромни по мащаб финансови измами в Германия, а английските власти са убедени, че той е работил със сочения за мозък на българската група Орлин Русев.

Междувременно разследващият немски журналист Фиделиус Шмид изрази подозрения, че петимата българи са били активни и на територията на Германия. Според него Марсалек  е познавал българската група от години, което може да се докаже чрез имейли, в които те обсъждат теми като проследяване на мобилни устройства.

Според властите във Великобритания той е инициирал създаването на групата по поръчка на руските тайни служби, за да бъдат шпионирани и следени хора, но и за да бъде купувано оборудване с цел наблюдение. Има информация също така, че контактите на австриеца с руските служби са започнали много преди войната в Украйна.

43-годишният Марсалек е издирван от „Европол“ за измама, включително засягаща финансовите интереси на Европейските общности по смисъла на Конвенцията от 26 юли 1995 година за защита на финансовите интереси на Европейските общности. Той е обявен за издирване през август 2020 година

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments