Джулиан Асандж получи разрешение за обжалване на екстрадицията му в САЩ

0
1
Джулиан Асандж
Снимка: Wikimedia Common

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж получи разрешение да обжалва екстрадицията си в САЩ, предава „Euronews“. Върховният съд на Великобритания реши в понеделник, че той може да отнесе делото си до Върховния съд на Обединеното кралство. Решението е последната стъпка в дългата битка на Асандж да избегне изпращането му в Съединените щати, за да бъде обвинен в шпионаж заради публикуването от WikiLeaks на секретни документи преди повече от десетилетие.

Преди малко повече от година съдия от окръжния съд в Лондон отхвърли молбата на САЩ за екстрадиция с мотива, че Асандж е вероятно да се самоубие, ако бъде държан при тежки условия в американския затвор. По-късно американските власти предоставиха уверения, че основателят на WikiLeaks няма да бъде изправен пред строго ограничителните условия, които според адвокатите му биха изложили на риск физическото и психическото му здраве.

Миналия месец Висшият съд отмени решението на долната инстанция. Съдиите от Върховния съд Иън Бърнет и Тимъти Холройд заявиха, че американските обещания са достатъчни, за да гарантират, че Асандж ще бъде третиран хуманно. Те казаха, че обещанията на САЩ са „тържествени ангажименти, предложени от едно правителство на друго, което ще обвърже всички длъжностни лица и прокурори, които ще се занимават със съответните аспекти на случая на Асандж сега и в бъдеще“.

Адвокатите на Асандж казват, че на тези обещания не може да се вярва и поискаха от Върховния съд на Великобритания да обжалва решението. В понеделник съдът разреши на Асандж да обжалва.

Те твърдят, че обещанието на правителството на САЩ, че Асандж няма да бъде подложен на екстремни условия, е безсмислено, защото е условно и може да бъде променено по преценка на американските власти.

50-годишният Асандж е държан в строго охранявания затвор Белмарш в Лондон от 2019 г., когато беше арестуван за пропускане на гаранция по време на отделна съдебна битка. Преди това той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Асандж потърси закрила в посолството през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, за да се изправи срещу обвинения в изнасилване и сексуално насилие.

Швеция преустанови разследванията на сексуални престъпления през ноември 2019 г., тъй като беше изтекло толкова много време.

Американските прокурори твърдят, че Асандж неправомерно е помогнал на анализатора на разузнаването на армията на САЩ Челси Манинг да открадне секретни дипломатически телеграми и военни файлове, публикувани по-късно от WikiLeaks, излагайки на риск живота си.

Адвокатите на Асандж твърдят, че техният клиент не е трябвало да бъде обвинен, защото е действал като журналист и е защитен от Първата поправка на Конституцията на САЩ, която гарантира свободата на печата. Те казват, че публикуваните от него документи разкриват военните престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments