Дядо Стоян, събрал тонове отпадъци в Бургас: Съседите първо ми се присмиваха, но после започнаха да ми помагат

10
42171
Стоян Митев
Стоян Митев. Снимка: Искра.бг

Над 51 000 точки е събрал бургазлията Стоян Митев в състезанието на Община Бургас за разделно събиране на отпадъци в мобилните центрове. Той спечели електронен четец, след като завърши с голяма преднина пред втория в класирането Пролетина Халачева и с 38 000 точки и 34 000 Недка Шопова, които спечелиха фитнес гривна и кафемашина. 

Пред Искра.бг видимо развълнуваният Стоян Митев заяви, че е приел идеята като лична кауза и се бори за това градът да бъде чист и приветлив. Големият брой точки той е успял да събере с много труд, честност и амбиция.

„В началото имаше присмех от страна на мои съседи за това, че събирам боклук за рециклиране, но в крайна сметка и те разбраха, че не върша нещо лошо и каузата е благородна. Самите те започнаха да ми дават отпадъци, например хартия, шишета и стари електроуреди. По тоя начин аз успях да ги амбицирам да не хвърлят тези боклуци в кофите за смесени отпадъци, а да се разделят и рециклират“. 

Той сподели, че основно е връщал хартия, пластмасови бутилки, алуминиеви кенчета, капачки, както и големи и малки електроуреди. 

Стоян Митев с Димитър Николов
Стоян Митев с Димитър Николов. Снимка: Искра.бг

За да добият представа читателите на Искра.бг за количеството, което Стоян е успял да събере и върне за рециклиране през 2023 година, трябва да знаят, че една пералня или хладилник се равнява на 300 точки, 1 килограм алуминиеви кенчета на 100 точки, а 1 килограм пластмаса на 30 точки. Това на практика означава, че Стоян е върнал няколко тона отпадъци, с което е помогнал Бургас да стане по-чист град

„Ще продължа с участието си през следващата година на 100%! Правя това не само заради точките, имам си и свое вдъхновение… Ако навремето имаше кувиози, заради които стартира кампанията за събирането на капачки преди време, моите сестри нямаше да абортират в седмия месец и децата им щяха да са живи. Аз правя това нещо от една страна заради чистотата и хигиената, а от друга страна и в тяхна памет. Затова и никога няма да спра!“

В инициативата на Община Бургас за разделно изхвърляне на отпадъци в мобилните центрове обикновено се включат граждани, които вярват в екологичната кауза и успяват да върнат огромно количество материал за рециклиране. Част от отпадъците са събрани от улиците на града, където недобросъвестни граждани масово изхвърлят пластмасови бутилки и кенчета от безалкохолни напитки. През миналата година във фургоните са върнати около 80 000 тона отпадъци, което за съжаление показва известно отстъпление от предходните години. 

Подписка на граждани в Бургас: Не искаме да бъдем зазидани с етажни паркинги!

Абониране
Известие от
guest

10 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Аля
Аля
16 дни по-рано

Нормалната първоначална реакция на повечето хора е да се подиграват, когато видят, че някой прави нещо добро и смислено… 🙁

Рени Цветкова
Рени Цветкова
16 дни по-рано

Живея в съседния блок и съм го виждала да носи чувалчета към фургоните. Голямо браво!

Дани Вергов
Дани Вергов
16 дни по-рано

В София за съжаление няма подобна програма, но това звучи страхотно!

Роро
Роро
16 дни по-рано

Едни цапат, други чистят… Първите се мислят за тарикати, вторите обществото ги мисли за будали

trackback

[…] Дядо Стоян, събрал тонове отпадъци в Бургас: Съседите п… […]

trackback

[…] Дядо Стоян, събрал тонове отпадъци в Бургас: Съседите п… […]

ДаСкопимСулюПасотто
ДаСкопимСулюПасотто
15 дни по-рано

„Луд умора няма“, гласи народната мъдрост.
Този дядо Стоян да не се заблуждава, че пачките и кюлчетата на Асфалт паша дьо Банкя са от събиране на вторични суровини и топки.

Краси
Краси
15 дни по-рано

заслужава по-голяма награда…

Тримонциум
Тримонциум
15 дни по-рано

Живея в Германия (не е голяма гордост, само уточнявам ). Тук коментираме нещо, което в други страни е задължение. Повечето хора знаят – тук кошовете за боклук са 5 – биологични ( хранителни ) отпадъци; – за опаковки -за хартия – за стъкло – за други Съседите гледат иззад пердето къде , какво изхвърляш, жална ти е майка , ако хвърляш всичко в кош “ други“ ! Иначе никой нищо не ти казва – просто след една седмица получаваш по пощата едно уведомление : „Госпожо/ господине вие сте глобени от кметство на район „еди кой си “ с 200 евро… Прочети още »

Космо
Космо
15 дни по-рано

Българинът по принцип има много ниска екологична култура и мнозинството не осъзнава, че пластмасата, стъклото и алуминият имат доста висока себестойност. И в никакъв случай мястото на този вид отпадъци не е в общата кофа. Но сигурно ще отнеме още 50 години разделянето на боклука да се наложи като нещо нормално…