Две трети от преболедувалите „Омикрон“ казват, че и преди са имали COVID

0
402
COVID-19
COVID-19. Снимка: Pixabay

Две трети от хората, наскоро заразени с варианта „Омикрон“, споделят, че вече са прекарали COVID преди, съобщава BBC“. Данните са от голямо, продължило дълго проучване, наречено „React“, което включва изследване на резултатите от тестовете на хиляди доброволци в Англия.

Необходима е още работа, за да се разбере колко са истинските повторени инфекции – но резултатите разкриват групите, за които изглежда е по-вероятно да хванат COVID отново. Те включват здравни работници и домакинства с деца или много членове, живеещи под един покрив.

Зимна вълна

Повече от 2 милиона души са били изследвани в проучването. Последните открития за първите 2 седмици на 2022 г. – 17 кръг – се основават на около 100 000 теста за полимеразна верижна реакция (PCR) на доброволци, публикувани и след това върнати. Около 4000 от тях са положителни, което е най-високият процент, наблюдаван от началото на пандемията.

И когато селекция от тях беше подредена, за да се провери какъв тип COVID е виновникът, на практика всички се оказват с „Омикрон“ – силно заразният вариант, идентифициран за първи път в Южна Африка, причиняващ голяма зимна вълна от инфекции в Обединеното кралство.

Тежко протичане на болестта

Все още не е ясно колко от доброволците, които са дали положителна проба, са били напълно ваксинирани. Две дози предлагат малка защита срещу щама „Омикрон“, въпреки че защитата срещу тежко заболяване намалява с малко. Но бустерните дози бяха въведени с бързи темпове след покосяването на „Омикрон“, за да допълнят защитата на хората.

Двама от всеки трима (65%) от заразените доброволци са споделили, че вече са дали положителна проба за COVID и преди. Много от тях биха могли да бъдат повторно заразени. Въпреки че в някои случаи най-скорошните PCR тестове могат да откриват стари следи от вируса.

Други оценки предполагат, че при един на всеки 10 случая с „Омикрон“ е възможна повторна инфекция. Понастоящем ежедневните данни за случаите на COVID, докладвани от правителството – които отразяват броя на инфекциите, взети от хора, които се явяват за тестване – не включват повторни инфекции за всички страни от Обединеното кралство. Но всичко ще се промени на 31 януари, когато всеки, който има втори положителен тест – ако е настъпил 90 дни след първия – ще бъде добавен към официалните данни за Обединеното кралство.

Напоследък коронавирусните инфекции забавиха темпа си, но числата остават високи, особено сред децата и младите тийнейджъри, показват също резултатите на „React“. Програмният директор на React проф. Пол Елиът от Imperial College London каза:

„Има бързо нарастващо разпространение сред децата, сега те се смесват повече след началото на учебния срок и в сравнение с декември разпространението при по-възрастните хора на възраст над 65 години е нараснало. Повишение… което може да доведе до увеличаване на хоспитализациите.

Затова е жизненоважно да продължим да следим отблизо ситуацията.

Сложете си бустер

Главният изпълнителен директор на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство д-р Джени Харис каза, че въпреки че ваксините може да не спират всяка инфекция, те вършат страхотна работа в защитата на живота. Тя каза:

„Ваксинацията остава най-добрият начин да се предпазите от тежко заболяване и хоспитализация, причинена от „Омикрон“ и бих призовала всеки, който не е направил това, да се яви на часа си за първите си бустерни дози възможно най-скоро.

„Въздействието на ваксинацията върху предотвратяването на тежки заболявания и хоспитализации е ясно.

„За да гарантираме, че продължаваме низходящата тенденция и за да защитим нашите общности, все още е важно всички да следваме съветите за общественото здраве, особено в претъпкани пространства и зони с лоша вентилация. Ако посещавате приятели и семейство, не забравяйте да си направите тест, преди да излезете.

Министърът на здравеопазването и социалните грижи Саджид Джавид каза:

„Успокояващо е да видим как инфекциите с COVID-19 започват да се забавят в цялата страна, докато се връщаме към План А. Процентите все още са високи, така че докато се научаваме да живеем с вируса, от жизненоважно значение е да продължим да бъдем бдителни – измийте ръцете си, пуснете чист въздух, подложете се на тестове и, ако все още не сте, се подсилвайте.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments