Две Нобелови награди за литература ще бъдат връчени тази година

0
152
Нобеловата награда за литература на Габриел Гарсия Маркес. Снимка: wikimedia commons
Нобеловата награда за литература на Габриел Гарсия Маркес. Снимка: wikimedia commons

Две Нобелови награди за литература ще бъдат връчени тази година, след като Шведската литературна академия, която избира победителя, изчисти репутацията си след скандалите, които не позволиха да се даде наградата миналата година, заяви Нобеловата фондация във вторник.

Нобеловата фондация блокира Шведската академия от присъждането на наградата миналата година, след обвинения в сексуален тормоз срещу съпруга на един от членовете на борда, напомня „Ройтерс“.

Нобеловата награда за литература отново ще бъде връчена, а тази есен ще бъдат обявени лауреатите за 2018 и 2019 г.„, заяви Нобеловата фондация.

Съветът на директорите на Нобеловата фондация смята, че стъпките, които Шведската академия е предприела и възнамерява да предприеме, ще създадат добри възможности за възстановяване на доверието в Академията като институция, присъждаща награди.

Ларс Хейкенстен, ръководител на фондацията, управляващ наградите, създадени по волята на изобретателя на динамита Алфред Нобел, предупреди миналата година, че може да лиши 233-годишната академия от ролята й в награждаването.

Жан-Клод Арно, съпруг на поета и бивш член на академията Катарина Фростенсън, бе задържан миналата година след осъждане за изнасилване. Фростенсън напусна академията през януари, след като разследване установи, че тя е издавала предварително имената на победителите, което тя отрича.

Скандалът, който се разрази в края на 2017 г., беше най-голямата криза в историята на академията, като група членове подаде оставка в знак на протест.

Оттогава тя е назначила няколко нови членове и е създала нова награждаваща комисия, чиято цел е да възстанови общественото доверие и да се запази правото да избира победителите в най-престижната литературна награда в света.

Ще има две Нобелови награди, както се надявахме„, заяви ръководителят на Академията Андерс Олсон пред шведския вестник Dagens Nyheter, след като присъства на среща с фондацията.

Много е хубаво, че след толкова дълго време постигнахме резултат. Сега можем да работим спокойно и тихо за наградата.“

Шведската академия, създадена през 1786 г. за защита на шведския език, избира победителя само в областта на литературата. Други шведски академични институции избират носителите на наградите в научни области, а норвежка комисия избира победителя за наградата за мир.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments