Двама от 13-те арестувани за педофилия остават в ареста

0
143
Темида
Темида. Снимка: Прокуратура

Двама от 13-те задържани за педофилия остават в ареста. Това решиха днес Районният съд в Девин, където се гледа мярката на 53-годишен мъж и Районният съд в Стара Загора, където се разглежда тази на 23-годишен студент.

Най-тежката мярка за неотклонение беше наложена на 53-годишен мъж, с инициали Н.И., от състав на Девненския районен съд. Той е привлечен към наказателна отговорност за разпространение на порнографски материали с участие на непълнолетни.

Припомняме, че на 18 ноември беше реализирана мащабна спецакция в няколко български града. По време на нея са били намерени и иззети множество електронни устройства и носители на информация – таблети, компютри, телефони, флаш-памети, съдържащи сцени на сексуално насилие с деца между 2 и 10 години. Установено е, че Н.И. ги е споделял и разпространявал.

На 18 ноември 53-годишният е обвинен за престъпление по чл. 159, ал. 4, т. 1, във връзка с ал. 2, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК. Той е бил и задържан за срок до 72 часа.

Освен това Н.И. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по член 339, ал. 1 от НК, тъй като по време на претърсването в дома му са били намерени и иззети боеприпаси, за които той е нямал надлежно разрешително.

Същевременно след искане на старозагорската районна прокуратура съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 23-годишния С.С. Той е обвиняем за това, че от неустановена дата до 18 ноември в Стара Загора, чрез мобилно устройство и чрез приложение е разпространявал до неограничен кръг потребители порно – 57 аудиовизуални произведения, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, изглеждащи като ненавършили пълнолетие.

С.С. е обвинен и за това, че през същия период в Стара Загора чрез мобилно устройство е държал и набавял за себе си или за другиго, посредством приложение, порнографски материали 19 броя аудиовизуални произведения, получени в комуникация в приложение с подател мъж с инициали Г.С., както и че държал посочените горе 57 аудиовизуални произведения с детска порнография.

След съдебно разрешение е било претърсено жилището, ползвано от С.С. Там са били открити и иззети мобилен телефон, в който са съхранявани и чрез който са разпространявани порнографските файлове, както и настолен компютър, харддиск, рутер за безжичен интернет и др. Изготвени са 2 технически експертизи и др. С.С. е студент.

И двете съдебни решения подлежат на обжалване пред въззивна инстанция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments