Двама мъже са пребили оперен певец в столицата, той е изгубил зрението си

0
376
Димитър Русев
Димитър Русев. Снимка: Vasil Rusev, Facebook

Двама мъже са пребили оперен певец в София, в резултат на което той е изгубил зрението си. 51-годишният Димитър Русев е станал жертва на жесток побой, защото е пеел на улицата, съобщи в социалните мрежи неговият братовчед Васил Русев. Той уточнява, че това се е случило на 8 август 2019 година в столичния квартал „Белите брези“. Васил иска да открие извършителите на побоя над братовчед му и те да получат справедливо наказание за действията си. Той пише:

След нечовешкия побой, който му е нанесен, той изгуби зрението си и вече е незрящ. Ще ви разкажа една история за безчовечността и апатията. История, която илюстрира в каква държава живеем и в какво сме се превърнали.

Васил разказва, че пострадалият Димитър е възпитаник на „Френската гимназия“ в столицата, а след завършването си е учил философия и оперно пеене. Той е бил част от състава на софийската опера и оперетата, има две издадени стихосбирки. По думите му оперният певец е изключително набожен човек, който е пеел в хора на църквата „Свети Николай“. Васил разказва:

„Преди 3 години, на колелото на трамвая в квартал „Княжево“, той беше нападнат от две лица. Целта на нападението не е известна. Известни са обаче последиците – Димитър изгуби едното си око. Въпреки че всички знаеха кои са виновниците, разследването завърши със заключение за „неизвестен извършител“. Просто никой не посмя да свидетелства.

Във фаталната нощ Димитър се е прибирал към жилището си на улица „Смърч“ в квартал „Белите брези“ около полунощ. Той е бил в състояние на възбуда – пеел е арии и е рецитирал Ботев. Васил твърди, че двама мъже са излезли от близката кооперация като единият е бил с електрошокова палка, а другият с бокс. Той посочва, че са му нанесли жесток побой, при което са разкъсали и окото, с което е виждал. На място са били изпратени екипи на Спешна помощ и полиция. Васил пише:

Идват патрулна и линейка, но нападателите вече са се прибрали. Димитър лежи на земята – ослепен, целият в кръв, със счупен нос и комоцио. И какво правят полицаите и медиците? Нищо. Тръгват си и оставят Димитър на улицата – невиждащ и в безпомощно състояние. Какво се е случило в следващите няколко часа той не помни. Лутал се е, мъчейки се да улучи входа си. Рано сутринта го намират служители в близък магазин. Те го познават и се обаждат на родителите му. Следва операция, която за съжаление не успява да спаси окото на братовчед ми. Той остава на 100% незрящ.“

Васил се обръща към всички живеещи в квартала, ако имат някакъв видеозапис да го предоставят в полицията или на него. Той уточнява, че не е нужно да си разкриват самоличността и допълва:

Моля ви, ако сте от квартала и сте заснели побоя, пишете или просто пратете записа! Не е нужно да се разкривате. Разбираемо е – всеки се притеснява в подобни моменти. Аз обаче питам: Нима предпочитате да живеете врата до врата с хора, които са способни на подобна жестокост? Обръщам се и към институциите: Моля, свършете си работата и установете извършителите на това тежко деяние! Нека чувството за безнаказаност да бъде изкоренено! А най-гротескното в цялата ситуация е, че и двамата родители на Димитър – д-р Васил Русев и д-р Светла Стефанова са очни лекари, помогнали на хиляди хора и най-вече деца.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments