Двама лекари на съд заради смъртта на тийнейджърка

0
594
Болница
Снимка: Pixabay

Двама доктори от болницата в Гоце Делчев се изправят пред съда по обвинение, че немарливо са упражнили медицинската професия и това е довело до смъртта на 16-годишно момиче, съобщиха от държавното обвинение.

Благоевградската Окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу доктор с инициали П.Ш. Той е началник „Отделение по ортопедия и травматология“ в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев и специалист по ортопедия и травматология. Справка показва, че най-вероятно става въпрос за д-р Петър Людмилов Шопов. Вторият обвинителен акт е срещу специалиста по хирургия и ординатор в „Хирургично отделение“ в същата болница с инициали И. К. Според справка – това е доктор Иван Димитров Канелов.

На 29 юни 2013 година 16-годишната М.Т. паднала от велосипеда си, наранила си дясното бедро и пубиса. На другия ден тийнейджърката и майка й посетили Филиал за спешна медицинска помощ в Гоце Делчев. Там дежурният лекар поставил предварителна диагноза на пострадалата и я изпратил за консултация със специалист.

Момичето било прегледано в МБАЛ „Иван Скендеров“ от д-р Шопов, а след това е било прието в Отделението по ортопедия и травматология. Приемният ден е бил неделя и по отношение на пациентката не са били извършени лечебни дейности. След направените изследвания и консултации със специалисти, на 2 юли 2013 година лекарският екип в състав с оператор д-р Шопов и асистент д-р Канелов оперирал пациентката под местна анестезия.

Майката на момичето през цялото време била с него. Жената била много разтревожена от състоянието й – с всеки ден то се влошавало, момичето вдигало температура, краката му променяли цвета си, оплаквало се от силни болки, но д-р Шопов уверил, че всичко е наред.

На 05 юли 2013 година на пациентката по спешност била извършена оперативна интервенция, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМБАЛСМ „Н. Й. Пирогов“ за по-нататъшно лечение. Час по-късно тийнейджърката е била изписала от гоцеделчевската болница, но състоянието й не било отразено, с влошени параклинични показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

По време на постъпването си в столичната болница детето е било в крайно тежко общо състояние. Проведено е лечение, а след това на 09 август 2013 г. момичето е било изписано с подобрена параклиника. Оперативните рани били заздравели първично, а момичето се предвижвало с патерици. Окончателната диагноза на лекарите била „Сепсис“, посттравматичен флегмон на дясното бедро, остра дихателна недостатъчност, дълбок некротичен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема.

На 23 август 2013 година момичето отново било прието и лекувано в „Пирогов“. 6 дни по-късно детето било открито от майка си в безсъзнание. Медиците предприели реанимационни действия, без поява на сърдечна дейност. В 06:50 ч. бил регистриран летален изход.

В хода на досъдебното производство са били назначени и извършени няколко експертни изследвания. Те са установили, че смъртта на пациентката е настъпила в резултат от „хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до внезапен срив на сърдечно – съдовата система“. Забавяне на антибиотичното лечение и неизвършване на изследвания при обработка на раната е констатирания съществен пропуск, който е в пряка причинна връзка с настъпилите усложнения и смъртен изход.

Докторите Шопов и Канелов са обвинени за причиняване на смъртта й, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – упражняване на медицинска професия. Те не осъществили адекватно диагностициране и лечение на пациентката.

Д-р Шопов не изпълнил в пълен обем изискванията за изследване на болната. Той не е осигурил и консултация със специалист уролог при постъпване на момичето в болницата за търсене на травматични увреждания на тазовото дъно, във връзка със съобщените данни за неконтролируемо изпускане на урина. Още в деня на хоспитализацията не е започнала широкоспектърна емпирична антибиотична терапия, с цел превенция на възпаление на травмираните меки тъкани в областта на таза. Не е назначил извършване на микробиологично изследване на раневи секрет, с цел търсене на причинител на възпалението и евентуална корекция на лечението по антибиограма, покриващо и анаеробни микроорганизми.

Д-р Канелов не съобразил действията си с обективното състояние на пациентката, като предприел зашиване на раната на същата. То следвало да се отложи, тъй като затварянето на раната е предпоставка за развитие на анаеробна инфекция. Освен това не взел нужния материал от раната преди зашиването и при ревизията й, във връзка с идентифициране на причинителя на инфекцията и назначаване и провеждане на антибиотична терапия.

В хода на досъдебното производство били установени неистински документи в пациентското досие на починалата, поради което с постановление на ОП – Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по компетентност на РП – Гоце Делчев.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемите да продължи в съда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments