Два хеликоптера са се включили в гасенето на големия горски пожар в Пазарджишко

0
261
Пожар
Пожар. Снимка: Областна администрация Пазарджик

Два хеликоптера „Ми-17“ от 24-а авиобаза Крумово са се включили в гасенето на големия горски пожар между селата Левски и Елшица, Община Панагюрище и днес. Техниката и военнослужещите се включват по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, за да помогнат в локализирането и погасяването на огъня.

Припомняме, че вчера с хеликоптер „Ми-17“ бе извършено разузнаване и пожарогасене от въздуха. След направени 19 захода и над 47 тона хвърлена вода, вертолетът се прибра в района на авиобазата. Водовземането се извършва от река Тополница.

При изпълнението на задачата се спазват строго мерките за безопасност при зависване и пълнене на системата за гасене на пожари, както и мерките при полети на малка и пределно малка височина с отчитане на метеорологичните елементи и фактори, оказващи влияние върху полета.

През октомври 1999 г. с хеликоптер „Ми-17“ е тествана първата в България бордова система за гасене на пожар, създадена от личния състав на авиобаза Крумово. Хеликоптер „Ми-17“ се използва с външно окачваема система за гасене на пожари от 2003 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments