Дунчев: Промяната в горите идва и в Копривщица

0
1326
Превозвани трупи
Превозвани трупи. Снимка: Александър Дунчев, Facebook

Промяната в горите идва и в Копривщица, обяви народният представител Александър Дунчев. Той отчете, че 25 м3 незаконни букови трупи са били конфискувани от служители на Регионалната дирекция по горите в София. Те са били транспортирани от частна гора над Копривщица до склад за дърва в Етрополе. Актове за куп нарушения са отнесли и шофьорът на камиона, и собственикът на склада. По негови думи били са извършени два курса с един билет, в превозното средство нямало GPS, прикривали се кражбите в електронния дневник на склада и имало още други.

Депутатът пита чрез своя публикация във Facebook:

„Е, само 25 кубика ли хванахте? Те изсякоха цялата гора в района, а вие се хвалите с един камион…“

Според него и един камион е нямало да бъде хванат, ако:

  1. Ако нямаше хора, на които им пука за гората в Копривщица и Етрополе! Още миналата година при проверки с колегите от Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ хванахме сериозни нарушения в района – и е любопитно дали в гората, откъдето идват незаконните буки сега също не е леш. Дано Регионалната дирекция по горите /РДГ/ провери по-щателно и гората, и склада, и всички сечища на дърводобивната фирма, която е монополист в района.
  2. Ако нямаше смели и почтени инспектори, които да финтират чадъра върху местните схемаджии, който ги пази години наред поради връзката си с предишна управляваща партия.
  3. Ако нямаше видеонаблюдение на склада, както и фоторегистърът на Югозападно държавно предприятие /ЮЗДП/ и ИАГ, благодарение на който е установено, че следобедният курс е направен с превозния билет на сутрешния курс. От снимките добре се вижда, че задържаният в склада камион от втория курс е натоварен с трупи (снимката с гриф „Незаконно!“ от склада), които съществено се различават от трупите върху камиона от първия сутрешен курс (2-те снимки с гриф „Законно!“). Това е билета със снимките от сутрешния курс.

Александър Дунчев твърди, че за да бъдат забравени незаконните сечи и кражбите в горите, са нужни само 3 прости стъпки:

  1. Деполитизация на горската система, чрез прекъсване на възможността партийните функционери да решават кой и как управлява горите.
  2. Да се спре унищожаването на малките и средните фирми от монополисти, като в Копривщица, чрез мерки за максимална конкуренция в публичните гори.
  3. Пълна прозрачност – доразвиване на публичните системи за контрол в горите (регистри, карти и т.н.).
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments