Дунчев: Министерство на земеделието готви поредната атака срещу вековните гори

0
717
Александър Дунчев
Александър Дунчев. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

„Внимание! Министерството на земеделието готви поредната атака срещу българските вековни гори!“

За това предупреждава от Facebook депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев. В публикацията си той уточнява, че в 13:00 утре министърът на земеделието Иван Иванов е свикал Национален съвет по горите с основна крайна цел – да бъдат отменени заповедите на служебния агроминистър проф. Христо Бозуков от юни 2021 година за спиране на сечите в 30% от горите над 100 години и на горите покрай реки, извори, населени места и пътища. Това се случва на фона на Европа, която си поставя за цел да защити 10 на сто от всички европейски гори, като приоритетни са – вековните.

Заповедите на служебния кабинет, които Иванов се готви да отмени, можете да видите:

  1. За защита на вековните гори;
  2. За защита на горите покрай реки, извори, села и пътища.

Народният представител отговаря и на въпроса защо вековните гори нямат шанс при министър Иванов, а именно:

„Защото в неговия публичен консултативен съвет от 30 души е включил: 14 служители на министерството, 5 члена от други министерства, 2-ма от научни организации, 3-ма от съсловни организации, 4-ма от горския бизнес и…. един единствен представител на обществените и природозащитни организации.“

Това е поредното доказателство, че управлението на българските гори трябва да е към Министерски съвет, извън обхвата на една партия – която и да е тя, подчертава Дунчев. Той уверява, че се работи по въпроса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments