Дунчев: Има ли задкулисие зад заплахите за затваряне на заводи, целящо премахване на защитата върху вековните гори?

0
3088
Александър Дунчев
Александър Дунчев. Снимка: Facebook

Днес Александър Дунчев коментира дали има задкулисие зад заплахите за затваряне на заводи и интервю на собственика на химическия завод „Свилоза“ Красимир Дачев, дадено на 17 феруари. По този повод той разпространи следната публикация във Facebook:

„Днес разследваме има ли задкулисие зад заплахите за затваряне на заводи, с цел премахване на защитата върху вековните гори в България!

Повод е медийната атака и изказвания (основно на Красимир Дачев – собственик на Свилоза) от 17.02.2023 г.: „Ключови заводи спират работа, хиляди без работа, заради високите цени на дървесината“.

Ако медийте си бяха направили труда обаче, щяха да разберат, че всъщност тези гръмки заплахи са една добре разработена през годините форма за спекула и натиск върху държавата! Защо?!

Всяка година Дачев обяснава, че има липса на дървесина, но всъщност става дума за липса на „дървесина за без пари“. Моля някой икономист да обясни на г-н Дачев, че от 1989 г. България е пазарна икономика. В една пазарна икономика цената се определя от търсенето и предлагането.

Но нека видим фактите, които отговарят на въпроса дали тук става дума за икономика или за чист рекет?

На 14.06.2022 г. „“Свилоза“ спира производство за неопределено време“.

На 09.10.2021 г. „“Свилоза“ спира работа, няма дървесина“.

На 29.06.2020 г. „Експлозия в „Свилоза“ затваря предприятието за неопределено време“.

На 26.12.2017г. „Криза! Ето защо спира „Свилоза“! Бизнесменът Красимир Дачев с ексклузивни разкрития за сатрап от Северозапада“.

На 06.02.2009г. се обявява, че „Затварят „Свилоза“ – Paзпycĸaт 450 paбoтници oт зaвoдa зa цeлyлoзa Xимичecĸият ĸoмбинaт „Cвилoзa“ AД в Cвищoв cпиpa дa paбoти, зapaди финaнcoвaтa ĸpизa“.

Буди сериозен интерес каква е причината за регулярното заплашване от страна на представителя на дружеството и член на съвета на директорите му, а именно Красимир Дачев? Нещо повече, съгласно публикация от 22.06.2022 г., именно той е „най-големия собственик на частни гори в България“

Този факт, води и до извода, че липсата на ресурс не следва да е проблем за предприятието, както и високите цени на дървесината, поради наличието на собствени гори. По данни на МЗХ през годините именно „Cвилoзa“ AД, чрез своето дъщерно предприятие „Свилоцел” ЕАД е категоризирано като „Голям ползвател“, на когото целенасочено се предоставя дървесина от държавните горски територии. По данни на ИАГ общото годишно количество дървесина от ДГТ, предоставено на т.н. „Големи ползватели“ е около 1,5 млн. пл. м3 дървесина, като за „Свилоцел” ЕАД са предназначени над 300 хил. пл. м3, което е около 20% от съответната предоставяна годишно дървесина, при общ добив от ДГТ от 4-5 млн. м3/год. Миналата година с Биволъ разкрихме как Свилоза е един от заводите, получаващ на нулева цена хиляди кубици дървесина чрез порочни дългосрочни договори.

Преглед на протоколите за освидетелстване на сечищата показва, че предоставените за сеч насаждения на „Свилоцел” ЕАД често не се реализират и отсечената дървесина е по-малко от договорената. Това показва или незаинтересованост от добив на дървесина или получаване на ресурс от други източници, но каква цена и при какви условия си остава търговска тайна, а за законността й може само да се гадае. Тази година Свилоза попадна в друго наше разследване – за незаконното изсичане на гори в пасища, което ИАГ и прокуратурата започнаха да спират преди месец по наши сигнали.

Най-интересното обаче предстои!! По разчетни данни на Министерство на икономиката, големите дървопреработвателни предприятия са в състояние да поемат и обработват около 18 млн. пл. м3 дървесина годишно. Това показва, че изградените мощности за преработка и усвояване на дървесина от големите заводи далеч надхвърля възможностите на българските гори.

Сега има ли някой, който още да вярва, че заводите не прилагат спекулативни действия и регулярно въздействие върху държавата със заплахи за затваряне на мощности, чрез медийни публикации, докато всъщност търсят начин да договорят изгодни за себе си условия, под натиск. Подобни действия са предимно в ущърб за държавните горски предприятия и държавните гори, които се очаква да генерират приходи в полза на гората и обществото, но всъщност са подложени на постоянен корупционен и политически натиск за източване.

Как се решава това ли? Със свобовдна конкуренция, липса на ограничителни условия (като дълг. търгове, големи пакети и нагласени търгове), с прозрачност и с почтеност, които да гарантират пълна равнопоставеност на фирмите на пазара, максимална защита на държавния интерес, премахване на спекулата, както и премахване и най-малкото съмнение за задкулисие и корупция. Но има ли кой да се бори за тези прицнипи вече…“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments