Дунчев: Има лъч надежда за гората и горския бизнес в Гърмен

0
349
Гърмен
Гърмен. Снимка: Facebook

„Лъч надежда за гората и горския бизнес проблясна вчера и в Гърмен, след като със заповед на новия зам.-министър на земеделието, е отменен поредният търг за продажба на дървесина, нагласен за „наша фирма“ на цена с 500 000 лв. под пазарната.“

Това обяви във Facebook народният представител Александър Дунчев. Според него това е шанс и на горското стопанство /т.е. държавата/ да излезе на печалба, и за горските предприемачи в района /или поне, тези които са оцелели през последните 12 г./, защото няма да се налага да закупуват дървения материал на спекулативни цени от „нашата фирма“, и печалбите да остават в монополиста, а ще могат да имат реален и равнопоставен достъп до търговете и дървесината от държавните гори.

„От това печели и гората! Защото няма горски инспектор, който да може да спре незаконната сеч на монополните „наши“ фирми, купили си с държавните пари дебели политически или институционални протекции.“, коментира още Дунчев и добави:

„След публикуване на парламентарното разследване за схемите в горите и пробуждането на местния бизнес, това е вече четвърти търг, който се отменя в региона заради прилагане на схеми за ограничаване на конкуренцията и продажбата на дървесина на непазарни цени. В случая, приложената схема е ограничителното условие за „местни търговци“, което ограничава броя на фирмите за участие в търг до тези в общината. Но на практика, от това условие се възползват само 1-2 местни бабаити, близки най-често до кметовете. За схемата алармираха горски фирми от района, с които изпратихме парламентарен въпрос до агроведомството, а оттам реагираха мигновено с писмо до горското.“

Само преди месец, чрез парламентарен контрол на „Промяната“, бяха спасени още 3 милиона лева от сходен „нагласен“ търг, и парите наскоро си влязоха в държавата, отчита Дунчев. По думите му в момента се прави анализи и на милионите, спряха да изтичат от държавните гори след преминаването от 01.03 към 100% електронни търгове.

„Очакваме развитие и по депутатски въпроси за спорната обществена поръчка за 60 милиона лева за горски пътища в смолянското горско предприятие, както и за нагласения конкурс за ловна концесия в Държавно ловно стопанство-Кормисош за известен медиен магнат. Със съвместните усилия на бизнеса, неподкупни служители и все повече будни граждани, това Народно събрание започва да има все по-голяма полза за гората и за хората, за които тя е единствен поминък.“, заключва Дунчев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments