Дунав Мост при Русе влиза в ремонт: Ще бъде ли организирано движението?

Започва основният ремонт на Дунав мост при Русе

0
106
Дунав мост при Русе
Дунав мост при Русе. Снимка: АПИ

Дългоочакваният основен ремонт на Дунав мост при Русе започва, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/. Строителните дейности ще се извършват без спиране на движението, като съоръжението няма да бъде затваряно. На обекта ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието, за да се осигури безопасността на пътуващите и на строителите.

Строителните работи ще бъдат разделени на 6 етапа. Първите два етапа включват основния ремонт на естакадата на българска територия. За изпълнението на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това в лентата за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението ще се използва адаптивна светофарна уредба, която ще може да се премества и разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволяват безопасна работа през нощта, но ако някои дейности могат да се извършат безопасно през тъмната част на денонощието, те ще бъдат осъществени.

Трасето на българската територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Последното значително укрепване на фугите е правено преди повече от 22 години, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, панелите, хидроизолацията, нови ограничителни системи и маркировка.

Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“, със стойност на договора 44 877 228,68 лв. с ДДС. Средствата са осигурени от бюджета на АПИ. Срокът за изпълнение на строителните работи е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“, с договор на стойност 848 400 лв. с ДДС.

АПИ се извинява на шофьорите и на гражданите на Русе, през чиято територия преминава транзитният трафик за Дунав мост, за причиненото неудобство. Извършването на строителни работи и промяната в организацията на движение ще създадат неудобства, но предприемането на тези мерки е необходимо, за да се осигури безопасното пътуване по моста между Русе и Гюргево в следващите години.

Пускат два ключови тунела към Варна и проверяват обходния път на Бяла и участъка Русе–Велико Търново

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments