Духовност и изкуства: Бургас е домакин на фестивал за тибетска и хималайска култура

0
134
Фестивал
Фестивал. Снимка: Община Бургас

От 6 до 8 юли Бургас ще бъде център на духовност и изкуства от Изтока, благодарение на тридневен фестивал, организиран от Фондация „Калпатару“ и подкрепен от Община Бургас. Събитията ще се състоят в КЦ „Морско казино“, зала „Георги Баев“, и ще предложат на жителите и гостите на града възможността да се докоснат до древното изкуство на Тибетската пясъчна мандала и други традиционни практики.

Основният акцент на фестивала ще бъде създаването на тибетска пясъчна мандала – сложна и красива енергийна рисунка, която представлява медитация, молитва и хармония. Монаси, специално обучени в това изкуство, ще работят върху мандалата в продължение на трите дни, като на последния ден тя ще бъде ритуално разрушена, символизирайки преходността на всичко във вселената.

Фестивалът ще бъде допълнен от изпълнения на автентични танци, представени от десет танцьори и три монаси от Фондация за хималайска култура. Те пристигат от Дарамшала, свещения град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия. В техните изпълнения ще се съчетават музика, колорит и хилядолетна традиция, които разкриват богатото културно наследство на региона.

Посетителите ще могат да участват в традиционни предсказателни сеанси със зарове „мо“, водени от монах. Тези сеанси ще се провеждат всеки ден от 10:30 до 16:00 часа, като всеки индивидуален сеанс ще продължава 15 минути и ще бъде с осигурен превод.

Заключителната церемония ще се състои на 8 юли в 16:00 часа, когато мандалата ще бъде ритуално разрушена. Пясъкът от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети като символ на благополучие. Събитието ще завърши с молитва на брега на морето, с която ще се пожелае добър късмет и благополучие на всички присъстващи.

Фондация „Калпатару“, основана през 2013 г., е международна неправителствена организация, чиято цел е да популяризира изкуствата, красотата и познанието чрез различни инициативи. Фондацията организира събития и курсове, публикува книги и създава филми, като се стреми да остави трайно наследство от красота и хармония. Фондация за хималайска култура, основана през 1994 г., е посветена на запазването и популяризирането на уникалното културно наследство на Хималаите. Фондацията осъществява различни културни и образователни програми, които целят да подкрепят местните общности и да разпространяват знания за богатата култура на региона.

За повече информация посетете уебсайта на Фондация „Калпатару“ или се свържете на info@kalpataru.eu. Не пропускайте възможността да се потопите в магията на тибетската и хималайска култура и да участвате в уникалните събития, които този фестивал предлага.

От туристическия бранш в Литва за България: Това е европейска дестинация, за която ще мечтаете да се върнете

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments