Дрогираният шофьор, задържан при полицейска гонка в Бургас, остава в ареста

0
16
Нарушител
Нарушител. Снимка: Искра.бг

Фетхи Ф., шофирал в Морската градина на Бургас след употреба на наркотици, остава в ареста. Това реши Бургаският районен съд.

Спрямо водача е повдигнато обвинение за извършено деяние с правна квалификация по чл. 343б, ал. 3 от НК, за това, че на 15 септември, на алея в „Приморски Парк“ е управлявал „Сеат“ след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред – с техническо средство „Дрегер Дръг тест 5000“.

След като взе предвид становищата на страните и след като се запозна с материалите по досъдебното производство и съобрази разпоредбите на закона, съдът установи, че е налице първата изискуема предпоставка за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Фетхи Ф.

Обвиняемият е привлечен за престъпление, за което в особената част на Наказателния кодекс е предвидено наказание затвор за срок от 1 до 3 години, както и глоба от 500 до 1500 лв.

От събраните досега доказателствени материали, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение. По отношение на опасността от укриване, съдебната инстанция намери, че същата е налице, тъй като Фетхи Ф. се е опитал да избегне полицейска проверка, а също така е отказвал да излезе от управлявания от него автомобил, след като е заседнал в пясъка.

„Тези обстоятелства сочат, че обвиняемият съвсем съзнателно се опитал да осуети евентуалното ангажиране на неговата юридическа отговорност, била тя наказателна или административнонаказателна“, посочват от съда.

Бургаският районен съд намери, че е налице и опасност от извършване на престъпление от страна на обвиняемия, като на първо място е видно от справката му за съдимост, че преди по-малко от една година е наказан по реда на чл. 78а от НК, за деяние по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1, предл. 2 от НК.

„Неговите действия при опита му да избегне полицейската проверка са създали опасност от настъпване на други общественоопасни последици, тъй като той управлявал МПС с висока скорост по крайбрежната алея в гр. Бургас, която е пешеходна зона и където обичайно се разхождат множество хора“, добавят от съда.

В своите мотиви за вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо водача, Бургаският районен съд взе предвид и справката на Фетхи Ф. за нарушител/водач, от която е видно, че същият е многократно наказван за нарушения по ЗДвП.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране в 3-дневен срок.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments