Доц. Попов: Опашка на коронавируса много след 13 май, може да има втора вълна

0
658
Доц. Георги Попов
Доц. Георги Попов, Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Според началника на катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия доц. Георги Попов страната ни още не се намира в пика на заболеваемост от COVID-19. Пред „NOVA“ той прогнозира, че връхната точка по всяка вероятност ще бъде достигната в края на месец април – началото на месец май. Според него е напълно възможно да има и втора вълна.

„Ако се стигне до пик на заболяването, след това ще има дълга опашка. Епидемията, като опашка, ще се проточи много по-дълго от 13 май.“, прогнозира той.

Той смята, че заболелите ще намаляват много бавно след изкачването нагоре до окончателното приключване на тази инфекция. Положителното е, че според доц. Попов със затоплянето на времето броят на заболелите ще намалява. Но е възможно да има втора вълна при застудяване през есента или зимата.

Според доц. Попов предпазните маски играят своята роля в предотвратяването на пандемията, защото коронавирусът е респираторно заболяване. Важна е и дезинфекцията на повърхностите.

„Когато започна епидемията в Ухан си казах какво толкова един грип, няма да се затвори света. Но, когато вече сме работили един месец с този вирус, мога да кажа, че е много тежко.“, каза още той.

Доц. Попов посочи, че вирусът изяжда буквално със зъби белия дроб на хората и те се влошават рязко.

Що се отнася до лечението с хидроксихлорохина наблюденията на епидемиолога са, че, когато започне терапия с него в ранните стадии на заболяването, използването му е много удачно. Но в напредналите фази почти няма ефект върху COVID-19.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments