Доц. Мангъров заключи: Ваксината не е достатъчно изпитана и е рискована

0
161
Доцент Атанас Мангъров
Снимка: Доцент Атанас Мангъров, Facebook

Директорът на COVID клиниката към Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров не се е ваксинирал срещу COVID-19 и не смята да го прави по 2 причини. Първата е, че има изградени антитела, след като е изкарал вируса безсимптомно.

„Аз съм сред тези 80% от хората, които са изкарали този вирус и човек като мен, чиято имунна система се е сблъскала с антигенната цялост на този вирус, няма нужда да се ваксинира.“, обясни той.

Втората причина, заради която доц. Мангървов не смята да се имунизира е защото тази ваксина все още не е достатъчно изпитана и според него въвеждането й в масова употреба е много рисковано. По думите му клиничното проучване е започнало на 29 април и е вкарана в употреба през ноември.

„Това са седем месеца. Ваксината за рака на шийката на матката е създадена от 1981 г. до 2006 г. и за нея още има резерви.“

Доцентът е „за“ ваксините и самият той е поставил такива на десетки хора, но според него трябва да има основания за това. Той смята, че за да се спре пандемията, трябва да се достигне до колективен имунитет.

„Единият начин, който го играем в момента, човек се заразява, образува си антитела и не се разболява вече. Вторият начин е като се направи ваксина, само че тази ваксина е нова и има много рискове, които няма как да се установят за три-четири месеца.“

Въпреки това доц. Мангъров посъветва хората в рисковата група да се ваксинират, защото пред тях има 2 възможности – да се разболеят с всички произтичащи рискове или да поемат риска за ваксината.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments