Доц. Кунчев: При британския щам дистанцията трябва да е над два метра

0
158
Доц. д-р Ангел Кунчев
Доц. д-р Ангел Кунчев. Снимка: Фейсбук

Специалисти твърдят, че британският вариант на COVID-19 е между десет и сто пъти по-концентриран в гърлото ни, което го прави много по-лесен за предаване. Според главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев ако досега дистанцията е била 1,5 метра, то сега трябва да стане поне 2,5 метра. Обикновените маски трябва да се заменят с FF52.

Здравният инспектор обясни пред „БНТ“, че благодарение на ваксините се получава кръстосаният имунитет, който предпазва от тежко протичане на заболяването и смъртност. Той уточни , че PCR-тестът е златен стандарт, за да няма пропуснат случай. Кунчев добави, че бързите тестове са за улеснение на хората, но за целите на граничния контрол се изискват PCR. Той подкрепя недоволството на хората в Босилеград и Цариброд, защото сънародниците ни там работят и учат в България. Заради ограниченията те трябва да заплащат всяка седмица или дори всеки ден за PCR тест. Инспекторът беше категоричен:

Заедно с министерството ще намерим най-правилната формула, за да могат тези хора да продължат нормалния си начин на живот. След като получихме този сигнал, се чухме и с ръководството на Гранична полиция, за да определим точните пунктове на преминаване и режима на преминаване на тези работници, да има еднаквост, да няма случаи като посочения, трябва да има пълна яснота и по-малко да пречим на тяхното движение“.

Главният здравен инспектор обясни, че пандемията е с двувълново или тривълново протичане. Това се е наблюдавало и при птичия, свинския и испанския грип. Според него това е характерно за епидемичния процес при въздушно-капков вирус. Той обясни, че всичко зависи от това колко са преболедували, колко са ваксинирани и дали мерките се спазват. Решенията за разхлабването им са били много предпазливи.

Доцент Кунчев уточни, че никой не се намесва в позициите на Щаба. Те все пак се вслушват какво се случва и в икономиката. Той подчерта, че виждат нарасналата безработица, но няма как да пренебрегнат заразата. Една пандемия от въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна. Нито с мерките по граничните пунктове, нито с мерки вътре в самата страната, но може да бъде контролирана, за да не рухне здравната система.

Главният държавен здравен инспектор каза още, че избирането на дата на изборите е било правомощие на президента, от което той се е възползвал. Той допълни, че при всички случаи изборите ще се проведат, без значение от броя на болните. Доцент Кунчев заключи, че ако се появи одобрението на четвърта ваксина срещу COVID-19, то чак тогава ще има някакъв вариант за избор.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments