Донев към Нехамер: Присъединяването ни към Шенген остава основен приоритет

0
56
Карл Нехамер и Гълъб Донев
Карл Нехамер и Гълъб Донев. Снимка: Министерски съвет

Служебният премиер Гълъб Донев се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер. Те обсъдиха влизането на България в Шенген.

„За мен е удоволствие да Ви приветствам в София след този интензивен ден на работа по границата между България и Турция. Присъединяването ни към Шенген остава основен приоритет. Надявам се, че днешното Ви посещение ще допринесе за развитието на този въпрос. Това ще бъде един важен тласък за отношенията България – Австрия и целия ЕС. Считаме, че е в наш общ интерес да решаваме проблемите, свързани с увеличения миграционен натиск към ЕС, както и да работим за укрепване на доверието и сигурността в шенгенското пространство. Приемането ни в Шенген ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но и по-добра защита на външните граници”, заяви Донев. По думите му България приема австрийския народ приятелски и близък.

„Надяваме се да разширяваме и укрепваме нашето сътрудничество не само в сферата на сигурността и на Шенгенското пространство, но и в икономическата област, в културата, науката, туризма и всички области от взаимен интерес“, заяви премиерът. Донев изрази увереност, че настоящото посещение на австрийския канцлер Карл Нехамер ще допринесе за укрепване и задълбочаване на сътрудничеството между България и Австрия.

Карл Нехамер от своя страна посочи, че австрийски предприятия са изключително силно икономически представени у нас, а българският пазар на труда и като цяло страната ни е много интересна дестинация за австрийските фирми.

„Австрия няма да изостави нито България, нито Румъния по пътя към Шенген. С Нидерландия сме на мнение, че има проблеми в Шенген и искаме да обърнем внимание на един системен проблем – когато става въпрос за разширяване с още една външна граница, трябва тази граница да бъдат надеждно защитена“, посочи австрийският канцлер. Нехамер заяви, че границите трябва да бъдат надеждна защита. Той уточни:

„Имаме над 100000 бежанци от Украйна и още толкова нелегални мигранти, които са установени при нас“, каза още той. Австрийският канцлер подчерта, че България изпълнява стриктно своите задачи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments