„Доналд Кук“ отново навлезе в Черно море

0
66
"Доналд Кук" преминава през Дарданелите, 19 февруари, 2019 г. Снимка: U.S. 6th Fleet

Ескадреният миноносец „Доналд Кук“ от Шести американски флот навлезе отново в Черно море, след като вече бе в района преди месец. Тогава бе обявено, че „провежда операции по обезпечаване на безопасността по море, укрепване на стабилността и съвместна готовност със съюзниците от НАТО и партньорите от региона“, се казва в прессъобщение на флота.

По информация на „РИА Новости“ сега „Доналд Кук“ се следва постоянно от два руски кораба – един малък ракетен кораб и един разузнавателен морски съд. Американският кораб ще е в Одеса на 25-ти февруари.

„Доналд Кук“ е в експлоатация от 1998 г. Той е първият от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с ракетни комплекси Aegis с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети извън атмосферата.

„Доналд Кук“, заедно с ескадрените миноносци „Карни“, „Рос“ и „Портър“ са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия.

"Доналд Кук" преминава през Дарданелите, 19 февруари, 2019 г. Снимка: U.S. 6th Fleet
„Доналд Кук“ преминава през Дарданелите, 19 февруари, 2019 г. Снимка: U.S. 6th Fleet

Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси „Бал“ и „Бастион“, с крилати ракети „Калибър“, а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments