Домашното насилие в кабинета на „некоалицията“, наречена „сглобка“

1
577
Сглобка
Илюстративна снимка

След близо деветмесечен живот „на квартира“, ГЕРБ и ПП-ДБ решиха да официализират своите отношения. Обикновено брачният съюз се основава на доброволно съгласие, но в този случай изглежда, че по-голямата партия реши да приложи методите на домашното насилие, за да укрепи връзката си.

В действителност, по-силната страна в тази „сглобка“ просто иска това, което счита за свое по право, вариращо от равенство до леко превъзходство, определено от тежестта на електоралната подкрепа. ПП и техните съюзници се оказаха шокирани от исканията на първата политическа сила да заеме своето място. Възниква въпросът защо това ги изненадва, като е ясно, че по-силният винаги ще търси своите права.

ПП имат опцията да се оплачат пред народа и да настояват за нови избори, но тяхната слабост ги кара да предпочетат мълчанието, вместо да споделят семейните проблеми. Вероятността народът да не ги разбере е висока, като вероятният отговор би бил, че „малко им е семейният бой“, което би довело до още по-голямо поражение на следващите избори.

Външнополитическият фактор също играе своята роля, като вече признава ГЕРБ като стабилен партньор, който не създава проблеми и следва очертаната външнополитическа линия.

Интересен е и новият синдром, при който регулаторните органи започват да се възприемат като нов вид власт, конкурираща законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Тяхната привидна експертност и дълъг мандат ги прави атрактивни за партийните интереси, като по този начин се подкопава традиционната политическа отговорност. Те са апетитни защото независимо как са избрани, от кой са предложени и т.н. те живеят доста по-дълго от нормалното политическо представителство. Възможно е депутатите които са ги наложили после да не са във властта, но регулаторите седят и подменят модела на политическата отговорност с тази на привидната експертност.

Първоначалната еуфория на ПП-ДБ от преди две години бързо се разсея, като не успяха да спечелят народната любов. Отдалечени от проблемите на хората и затворени в своя свят, те не успяха да се свържат с извънсофийския електорат, за разлика от ГЕРБ, които с традиционния си популизъм продължават да остават водеща сила.

В контекста на предстоящите европейски избори, ПП-ДБ може да се наложи да приемат условията на ГЕРБ, които вероятно ще станат още по-тежки, след очакваното им поражение.

Тежката сянка на ДПС също се надвесва, поставяйки своите условия към видимата власт. Отсъствието на алтернатива извън Народното събрание и слабата опозиция вътре в него оставят малко възможности за промяна на ситуацията, което вероятно ще доведе до запазване на статуквото с намалено влияние на ПП и ДБ.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
джипко
джипко
1 месец по-рано

от техните семейни проблеми всички страдаме…