Домашен бахур – лесна и изпитана рецепта

Как да приготвите вкусен домашен бахур с традиционна рецепта за автентичен вкус

2
7236
Домашен бахур
Домашен бахур. Снимка: Искра.бг

Приготвянето на домашен бахур е един от най-автентичните начини да се насладите на българската кулинарна традиция. Това е рецепта, която носи вкуса на селската кухня, предавана от поколение на поколение. В тази статия ще научите как да направите вкусен бахур у дома, с точни пропорции и стъпки за перфектен резултат.

За да приготвите вкусен домашен бахур, ще ви трябват следните съставки:

Свинска кръв – 1 кг
Свински дроб – 500 г
Свинско месо /по възможност тлъсто/ – 500 г
Ориз – 200 г
Големи глави лук – 2 броя
Червен пипер – 1 ч.л.
Черен пипер – 1 ч.л.
Кимион – 1 ч.л.
Чубрица – 1 ч.л.
Сол на вкус
Свински черва /добре почистени/

Начин на приготвяне

Нарежете свинския дроб и месото на малки парчета. В дълбока тенджера ги задушете в малко вода до полуготовност. В отделен съд сварете ориза в подсолена вода до полуготовност. Прецедете го добре и го оставете да се отцеди. Нарежете лука на ситно и го запържете в малко олио до златисто.

В голяма купа смесете задушеното месо, дроба, сварения ориз и запържения лук. Добавете подправките – червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица и сол. Налейте свинската кръв в сместа и разбъркайте добре, така че всички съставки да се смесят равномерно. Почистените свински черва напълнете внимателно със сместа, без да ги препълвате, за да не се спукат при варенето. Завържете краищата с конец.

Сложете бахура в голяма тенджера с подсолена вода и варете на слаб огън около 1.5-2 часа. За да предотвратите спукване, може леко да пробиете червата с игла. След като бахурът се свари, оставете го да изстине. Може да се съхранява в хладилник до няколко дни, а за по-дълго съхранение – замразете във фризер.

Бахурът може да се консумира директно, но става още по-вкусен, ако се запече на скара или в тиган. Традиционно се поднася с кисело зеле, картофено пюре или салата.

Приготвянето на домашен бахур има няколко основни предимства. Първо, той е по-здравословен и натурален, защото не съдържа консерванти и изкуствени добавки. Второ, домашно приготвената храна винаги има по-богат вкус и можете да регулирате подправките според предпочитанията си. Трето, това е част от българската традиция и начин да запазим кулинарното наследство на предците си.

Домашният бахур е традиционно българско ястие, което носи вкуса на миналото и селската кухня. С тази лесна рецепта можете да го приготвите сами у дома, без сложни техники или специални уреди. Опитайте рецептата и се насладете на истински, автентичен вкус!

Оригинална рецепта за приготвяне на гръцка мусака

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Пешо
Пешо
25 дни по-рано

Само заради лъжливото заглавие ви блокирам

Родител Славяна
Родител Славяна
24 дни по-рано

И това ако е бахур! Ало,в час ли си?
Измислен салам!!!