Докога ще остане задължителното носене на маски в Кюстендил?

0
274
Маска
Снимка: Pixabay

До 7 март включително остава задължителното носене на маски на открити обществени пространства в Кюстендил, съобщиха от общината. За същия период се запазва и въведеният пропусквателен режим за поликлиниката в града. Това се е взело като решение на днешното онлайн заседание от членовете на Областния кризисен щаб. То е било свикано от областния управител Виктор Янев, който за пореден път апелира за стриктно спазване на мерките от всички и за взаимно пазене. Той заяви:

„Въпреки наложените допълнителни мерки, ситуацията продължава да бъде притеснителна. Заболеваемостта на 100 хиляди за изминалите две седмици е 445 души. Има тенденция на едно плато, но заболеваемостта расте. Това не ни дава основание да премахнем наложените допълнителни мерки засега“.

Янев обясни също, че заболелите за последните три месец в Кюстендилска област са 2354, а средно на ден е около 28 души. По време на заседанието директорът на РЗИ–Кюстендил доктор Златко Величков е запознал членовете на Кризисния щаб със следните данни – броят на карантинираните лица на територията на областта е 630, на домашно лечение са 571 човека, 131 са хоспитализирани лица, излекуваните са 4797, а починалите лица са 248. Положителните нови случаи от 09 до 21 февруари са общо 507.

Членовете на Щаба са обсъдили и организацията във връзка с имунизационния процес на територията на областта. Директорът на местното РЗИ обясни, че на територията на Кюстендил са разкрити 13 ваксинационни пункта, но тенденцията е те да станат 14. Той представи данни и за имунизираните лица на територията на областта до този момент. Доктор Величков уточни:

„Общо обхванатите лица са 1387. Към днешна дата общо поставените дози в Кюстендилска област са 1807. От тях обхванатите с втора доза са 420, а с първа доза – 967. Само през вчерашния ден са ваксинирани 206 човека. До този момент 846 човека са имунизираните с препарата на „Pfizer/biontech“, а 21 са с „Moderna“ и 520 с „AstraZeneca“.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments