Доклад за Русия: Великобритания обмисля затягане на сигурността след критика на депутатите

0
121
Москва
Москва. Снимка: Pixabay

Великобритански министри обмислят затягане на мерките за сигурност след доклад на депутати, сочещ, че правителството „значително е подценило“ заплахата от руска намеса в страната, предава “BBC”. Източници от Даунинг стрийт заявиха, че се обмисля нов закон, който би задължавал  чуждестранните агенти във Великобритания да се регистрат официално по време на престоя си в страната. Крис Мейсън от “BBC” добави, че към момента все още „няма категорични предложения“.

..
Новината бе обявена, след като лейбъристите обвиниха правителството в „системни провали“ спрямо Русия и други „враждебни държави“. Докато управляващите се подготвят да отговарят на въпроси в Камарата на общините, вътрешният секретар в сянка Ник Томас-Симонс заяви, че „нарастващата заплаха“ в лицето на Русия не може повече да бъде пренебрегвана. Той добави, че правителството не е съумяло да окаже “стратегическа подкрепа” на националните служби за сигурност на Обединеното кралство, както и “нужните законодателните инструменти и необходими ресурси“ за защитата на интересите на страната.

Външният министър Доминик Рааб заяви във вторник: “Ясно заявихме, че Русия следва да се въздържа от атаките си срещу Обединеното кралство и нашите съюзници”.

„Ние ще бъдем решителни в защитата на нашата страна, нашата демокрация и нашите ценности от тези така враждебни държавни действия.“

Правителството е изправено пред призиви за по-усърдно противодействие на руския шпионаж и подривна дейност, след като Комитетът за разузнаване и национална сигурност към парламента “ISC” заяви, че Великобритания остава основна цел след САЩ и НАТО.

В доклад от 50 страници комитетът заяви, че Обединеното кралство е „очевидна мишена“ при провеждането на кампании за дезинформация около националните избори, описвайки проблема като „горещ картоф“, който никоя водеща организация не иска да адресира.

Членът на “ISC” Кеван Джоунс заяви за “BBC Breakfast”, че се надява всяко правителствено изявление относно ново законодателство за сигурността – един от основните призиви на доклада, да не е „просто отбиване на номера“ и действително да доведе до резултати.

Новият закон, който се обсъжда в момента, може да отразява новия „Закон за шпионаж“, предложен от комитета, който изрично би преследвал шпионите във Великобритания, съобщи политическият кореспондент на “BBC” Крис Мейсън. Такъв закон би принудил тези, които представляват интересите на чуждестранни сили, да се регистрират при пристигането си във Великобритания. Тези, които не го направят – и по-този начин продължат да действат тайно – биха били в нарушение на закона.

В доклад на вестник „Таймс“ се казва, че всяко ново законодателство би имало за цел да превърне Обединеното кралство в „по-предизвикателна среда за действие на държавните противници“ и би било моделирано по примера на аналогични закони в САЩ и Австралия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments