Доклад: Дубай подпомага глобалната корупция

0
262
Дубай, ОАЕ.
Снимка: Пиксабей

Американски мозъчен тръст твърди, че лошите практики са превърнали Дубай в меката на нечестните сделки, позволявайки на емирството да служи като основен кръстопът за сивите мрежи и международните финанси, пише сайтът за корупция “OCCRP”.


Фондът Карнеги за международен мир публикува обширен доклад във вторник, в който описва ролята на Дубай в улесняване на подкупите и световните незаконни финансови потоци – разкрити от няколко предишни разследвания на OCCRPМечтаният, ултрамодерен крайбрежен метрополитен отдавна е предпочитана дестинация на корумпирани чуждестранни политици и наркотрафиканти. В златните пясъци на Дубай OCCRP показа колко лесно е такива сенчести герои да перат пари през секторите за недвижими имоти и търговия в емирствата.

“Част от това, което е в основата на просперитета на Дубай, е постоянен поток от незаконни постъпления, породени от корупция и престъпност. Богатството е помогнало за подхранването на процъфтяващия пазар на недвижими имоти в емирството; обогатяват своите банкери, купувачи, перални на пари и бизнес елити и превръщат Дубай в основен център за търговия със злато”, се казва в доклада на Карнеги.

“Въпреки че клептократите и престъпниците са сходно активни и могат да експлоатират разпуснати разпоредби в Съединените щати, Обединеното кралство и много други европейски държави, те са изправени пред значително по-голям контрол от правоприлагането, медиите и гражданското общество в тези страни, отколкото в Дубай”, добавя агенцията.

Един от многото аспекти на Дубай, който го прави толкова привлекателен за мръсните пари, е почти 30 “зони за свободна търговия”, в които няма данъци и собствеността е отворена за всеки гражданин, без оглед на неговото гражданство.  Всяка от тези зони има свои търговски разпоредби, трудово законодателство и закони за собствеността, както и независими регулаторни органи, които сами по себе си не са обект на практически никакъв надзор от страна на митническите и финансовите институции на Обединените арабски емирства.

Доходоносният пазар на злато в града служи и за примамване на сенчести лица от чужбина. Златото със съмнителен произход, като например от предразположени към конфликти страни в Източна и Централна Африка, навлиза на легалния пазар в Дубай без никакви проверки. В доклада се обяснява, че “при пристигането си в ОАЕ куриерите декларират златото си пред митническите власти (няма данък) и попълват и подписват формуляр за внос на злато, в който, наред с други неща, се посочва непроверено заявление за самоотчет за страната на златото с произход”.

След преминаване през дилърите на долния клас на сук, златото вероятно ще дойде в ръцете на една от 11-те рафинерии на ОАЕ, където се преработва в метал и бижута с по-голяма чистота, преди да бъде изнесено. До момента, в който златните обеци започнат да се продават в САЩ, следата от произхода им е изцяло покрита. Интересен факт е как малък пустинен град с малко повече от 60 000 души в лицето на Дубай премина от само 42 хотела и 400 000 посетители годишно през 1985 г. до повече от 700 хотела и почти 16 милиона посетители през 2018 година.

Подобно богатство е по-тъмната страна на града, не на последно място по отношение на твърденията за огромни нарушения на правата на човека в строителната индустрия. За да построи многобройните си луксозни хотели и вили, Дубай твърди, че разчита на принудителен труд. Така наречената система “кафала”, която изисква чуждестранните работници да бъдат спонсорирани от гражданин на Емирати, за да пребивават и работят в Дубай, “доведе до злоупотреби и експлоатационни условия на труд”, се посочва още в доклада.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments