Доказано: Бели расисти открито организират насилие по Telegram

1
238
Расизъм, протест.
Снимка: Пиксабей

На 5 юни автомобил, пълен с расисти, се движел по улиците на Ноксвил, Тенеси, тормозейки и малтретирайки хора, присъстващи на протест на Black Lives Matter (BLM), съобщава CNN. Чува се как един от пътниците в колата подвиква на група протестиращи:

“Искаш ли да умреш? Давай. Влиза ти 9 мм с твоето име.”

Пътниците в колата записват няколко клипа, докато пътуват – видеоклипове, които по-късно бяха качени в приложението за криптирани съобщения Telegram. Един от каналите, които използваха, беше фашистката група The Fascist Group Esoteric Anti Root Collective – една от повече от 200 групировки на белите, които станаха много по-активни в разгара на протестите в САЩ, пише в анализ на CNN. Според нов доклад на Института за стратегически диалог (ISD) – споделен изключително със CNN – тези канали в приложението имат хиляди членове. ISD, лондонски мозъчен тръст, изучаващ екстремизма, казва, че те включват чести и явни заплахи за насилие срещу малцинствените общности и протестиращите от BLM – заплахи, които в някои случаи са се превърнали в насилие.

През май бялата расистка група Rise Above Movement стартира собствен канал в Telegram, който според проекта за противодействие на екстремизма засягат антисемитистки и антиимиграционни теми. Белите върховници са се преместили в Telegram, тъй като той е по-малко активен в модерирането на съдържание, отколкото други социални мрежи, според ISD и други изследователи. Каналите споделят всичко – от наръчници за това как да се произвеждат 3D пушки до похвала за масовите убийци. Говорителят на Telegram заяви пред CNN по електронната поща:

“Telegram е неутрална платформа, използвана както от Black Lives Matter, така и от техните противници, както и от хиляди други политически движения по целия свят. Нашата мисия е да поддържаме неприкосновеността на личния живот, свободата на словото и спокойствието обмен на идеи. Призивите за насилие не са добре дошли в нашата платформа.”

“Telegram позволява на потребителите да съобщават публични обаждания за насилие. Нашите модератори рутинно свалят публикации, нарушаващи нашите Условия за ползване – и блокират канали, които са съставени изцяло от такива публикации.”

“Потребителите, които срещат заплахи за насилие в Telegram, се съветват да ги докладват с помощта на бутона за подаване на сигнал в приложението или на abuse@telegram.org.”

ISD анализира повече от 1 милион отделни публикации в Telegram сред десетки канали на белите расисти. Тези канали с имена като “Само белите животи имат значение” и “Център за терор на Ханс за дясно крило” имат средно 1773 членовеЯкоб Гул, водещ автор на изследването, каза за “CNN”: “Те са много големи, ако вземете предвид колко масово е съдържанието: неговите призиви за насилие, насърчаване на терористични групи, честване на атаките на терористи самотни актьори. Искам да кажа, че това не е точно съдържанието на сивата зона.“

Капитализиране на криза

Сред тревожните тенденции, идентифицирани от ISD, е нарастващият кръстосан сблъсък между Белите расисти и движението Boogaloo – свободна група от силно въоръжени антиправителствени екстремисти, която се застъпва за гражданска война в САЩ. Профилът на Boogaloo рязко доби популярност по време на пандемията от коронавирус, особено след като се опита да предотврати налагането на състояния на блокиране. Някои от членовете му също осъществяват заговор да прекъснат или атакуват протестите на BLM, според анализ на CNN.

Гюл казва за медията, че пандемията “се вписва в някои от ускорителните разкази, че ще има разпад на обществото, което в крайна сметка ще доведе до състезателна война, през която белите ще победят и ще успеят да създадат бяла етнографска държава”.

Привържениците на Boogaloo изглежда са разделени по идеологически линии: някои се описват като анархисти и отказват надмощие на Бялото, а други възприемат анти-малцинствената реторика. Повече от половината канали обаче, идентифицирани от ISD, включват препратки към втора гражданска война – знак, че движението Boogaloo се смесва с други екстремистки групи и се мобилизира в платформи. Едно изображение, споделено в Telegram, показва профили на член на Boogaloo и крайно десен милиционер, носещ маска за лице с череп, с надпис:

“Имам гърба ти, а ти имаш моя. Обединяваш правото срещу паразита.”

CNN се натъкна на десетки такива изображения по каналите на групите в Telegram. Изглежда, че всички канали набират скорост заради широко разпространените протести в САЩ, противодействайки на лозунги като “Черната престъпност има значение” и “Направете Америка отново бяла”.

“Тези екстремистки групи определено са подхранвани от това”, казва Гул. “Те смятат, че това е момент, около който могат да мобилизират хора, които прекарват повече време вътре поради блокирането и повече време в социалните медии. Разстоянието между крайно десните общности и тези ускорителни движения (и) става малко по-близко.“

Как да произведем 3D оръжие

Около 60% от анализираните крайно десни канали на Telegram изрично подкрепят политическото насилие, било чрез популяризиране на инструктивни материали за подготовка за насилие или директни призиви за действие. Валерио Мацони, анализатор на тероризма за италианската консултантска компания IFI Advisory, каза за “CNN”, че е станал свидетел по време на блокирането на споделяне на наръчници по каналите на Telegram – за това как да се произвежда 3D оръжие, партизански тактики и IED (самоделно взривно устройство), например.

“Администраторите на тези групи засилиха този вид дейност, мислейки да ангажират своите потребители у дома и това беше добър повод, за да ги подготвят за Boogaloo (последната битка)”, каза той.

ICD и много други, които са провели изследвания в тази област, казват, че Белите расисти също често разгласяват или споделят видеоклипове и манифести на самотни терористи, които са почитани като “герои”. Един от каналите в Telegram дори състави списък на терористични “светии” от цял ​​свят, включително стрелеца от църквата в Чарлстън Дилън Рууф – наричан “Свети Рууф” в няколко мемета, както и на Брентън Тарън, нападателят на джамиите в Крайстчърч.

ISD установи, че съдържанието на белите расисти се споделя много бързо, което предполага, че тези канали са плътно свързани: 205 от 208 канала, идентифицирани от ISD, са свързани един с друг. Институтът за първи път идентифицира 18 телеграм канала, свързани с мобилизацията на белите расисти, чрез търсене на платформата за групите, въдворяват омраза и използваната от тях терминология, според доклада. След това използва методология за “снежната топка”, при която търсенето се разширява и идентифицира експоненциален брой на свързани с профила акаунти, като преминава през постове.

Някои канали дори призовават последователите да пишат писма на затворените профили на белите расисти или да им изпращат подаръци. Но неотдавнашните социални вълнения превърнаха разговорите по Telegram в планове за действие на улицата. “CNN” следи повече от 60 крайно десни канала на Telegram, където расистката и насилствена мисъл редовно се популяризира и установява, че няколко потребители търсят BLM протести и се събират за собствените си събития.

Освен инцидента с Ноксвил в началото на юни, други видеоклипове и изображения, качени в Telegram, показват унищожаването на мемориалите на BLM, както и стикерите на BLM, които са изтръгнати от дървета и заменени със стикери за надмощие на Белите. Изглежда, че част от по-тревожното съдържание в каналите на Telegram показва подготовка за насилие. Няколко клипа показват, че потребителите хвърлят ножове в горските райони и брандират резачки. Друг показа снимка на раницата с надпис: “Не трябваше да е така.”

Докато в повечето канали присъстват американски екстремисти, CNN намира потребители във Великобритания, които са прехвърлили гнева си от Telegram на улиците. В един акаунт е изобразен мъж, който тормози друг човек на британска ЖП гара, който според него принадлежи към “Антифа”, докато няколко канала показват бели националистически стикери, разпространени на различни места. Предвид екстремисткия характер на съдържанието и нарастващите доказателства, че то се превръща в действие, експертите поставиха под въпрос способността на Telegram да модерира собствената си платформа.

Докладът на ISD твърди, че Telegram не само не успява да приложи политиките си за модериране на съдържанието, но и че тези политики са твърде ограничени. В резултат, твърди Гюл, Telegram се е превърнал в “безопасно пространство за омраза и безопасно пространство, за да вдъхнови насилствена атака”Джошуа Фишър-Бърч, изследователски анализатор в Проекта за противодействие на екстремизма (CEP), казва, че не е ясно защо Telegram не предприема действия срещу тези конкретни насилствени канали на Белите расисти.

“Фактът, че те не предприемат действия, въпреки тези канали, които явно се застъпват за насилие, показва, че Telegram или не желае да заеме позиция, или че иска колкото е възможно повече пазарен дял”, каза той пред CNN.

“Ако Telegram премахне тези канали, това ще сигнализира на други потребители на върховенството на Белите, че Telegram заема становище по премахването на съдържанието и може да доведе до върховенството на White и крайната десница да търси нова платформа”, казва Фишър-Бърч.

Джо Мълхол, старши изследовател в Hope not Hate, група за застъпничество, базирана във Великобритания, подела кампания срещу расизма и фашизма, казва, че Telegram улеснява крайнодясната дейност в международен план.

“Докато други големи компании за социални медии се събуждат от своите отговорности, Telegram решително отказва да се справи с проблема с насилствения екстремизъм на своята платформа”, каза Мълхол.

Във връзка с неотдавнашните присъди за национална акция той добави: “Скорошните високопрофилни крайни десни присъди на терора в Обединеното кралство показаха, че улесняването на платформата от най-опасните движения на расизма от страна на белите е международен проблем.” Според политиката на Telegram: “Telegram се гордее с това, че не се намесва в съдържанието и мненията на своите потребители.” Той създаде канал за борба с използването на приложението от ISIS, а европейските служители заявиха, че Telegram е помогнал в премахването на съдържанието на джихади. На своя уебсайт Telegram пише: “Докато ние блокираме терористични (напр. Свързани с ISIS) ботове и канали, няма да блокираме някой, който мирно изразява алтернативни мнения.”

Защо е трудно да се засече

Докладът на ISD препоръчва Telegram да прилага “система за ранно предупреждение”, за да открие, че “бялата расистка” информация се разпространява на нейната платформа. Те предлагат да се използва комбинация от “етнографски мониторинг и технологии за машинно обучение”, за да се открие къде и как се случва мобилизацията на белите расисти. Въпреки това, големите технологични компании се бориха в миналото, за да предотвратят разпространението на крайно дясната пропаганда онлайн. След клането в Крайстчърч Facebook обяви, че ще забрани всякакви “похвали, подкрепа и представителство на белия национализъм и сепаратизъм” във Facebook и Instagram.

Тази седмица Facebook заяви, че е премахнал групи, към които принадлежат двама членове на Boogaloo, след като са били обвинени в стрелби в Калифорния. Двамата мъже са обсъждали нападение на правоприлагащите органи във Facebook преди атаките, според федерална наказателна жалба.

Един от проблемите за технологичните компании и по-специално за правоприлагането е, че вътрешните организации като белите расистки групи не могат да бъдат определени като терористични групи съгласно федералния закон, за разлика от тези, които са известни като чуждестранни терористични организации като Ал Кайда и ISIS. Въпреки това през април бялото върховно настроено руско имперско движение е определено като FTO.

“Докато неправителствените организации поддържат списъци на расистките групи на белите, технологичните компании трябва да решат да работят с неправителствена организация и да приемат техните препоръки. Техническите компании също могат да използват реторика на свободна реч в тези ситуации, когато намерят за удобно”, каза Бърч.

Но каналите на Telegram също така популяризираха неонацистки групи, които са обявени за терористични организации във Великобритания (National Action) и Канада (Blood and Honor). Бялото надмощие също често остава незабелязано поради огромното разнообразие в езика и кодовете, използвани от техните членове.

“ISIS е единна организация и въпреки че има различни вариации в нейната пропаганда, съществуват основни общности между техните видеоклипове, снимки и съобщения”, каза Фишър-Бърч. Но белите расистки канали в Telegram често генерират трафик чрез различни мемета, шеги и расистки съобщения, вградени в снимки, което ги прави по-трудни за откриване.

Колкото и да е трудно да се проследи и свали такова съдържание, проучването ISD заключава, че “мащабът на явно и прозрачно насилствено съдържание, срещано по време на анализа, е потресаващ”.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Християнин
Християнин
3 години по-рано

Що публикувате анти-бели лайна?