Докато светът е вперил поглед в Газа, атаките на Западния бряг се увеличават

0
26
Военни самолети на Израел
Военни самолети на Израел. Снимка: Israeli Air Force, Facebook

Когато израелски военни самолети са навлезли във въздушното пространство над Ивицата Газа след смъртоносната атака, извършена от бойците на групировката „Хамас“ в южната част на Израел, палестинците твърдят, че в окупирания Западен бряг паралелно е била поведена и друг вид война, съобщи “Associated Press”.

През нощта територията е била затворена. Градовете са били претърсени, наложен е бил полицейски час, тийнейджъри са били арестувани, задържаните – пребити, а селата – щурмувани от хора, търсещи възмездие. Докато вниманието на света продължава да е насочено към Газа и хуманитарната криза там, насилието, спохождащо войната, избухна и на Западния бряг. По данни на ООН нападенията от страна на израелски заселници са се увеличили с безпрецедентна скорост. Ескалацията на напрежението породи силен страх, задълбочи отчаянието и лиши голяма част от палестинците от препитание, домове, а в някои случаи и от живот.

„Животът ни е ад. Сякаш съм в затвор“, споделя Сабри Бум, 52-годишен фермер, който миналата седмица е укрепил прозорците си с метални решетки, за да предпази децата си от атаките на заселниците, които според него дори хвърлят гранати в Карют, северно село.

Само в рамките на шест седмици заселниците са отнели живота на девет палестинци, съобщиха палестинските здравни власти. Наред с това, те са унищожили над 3 000 маслинови дървета по време на сезона за събиране на реколтата, заяви представителят на Палестинската власт Гасан Даглас. По негови думи голяма чат от унищожените плантации са били наследство, предавано от поколения. Заселниците са оказали тормоз и на общности на скотовъдци, като насилствените им действия са принудили над 900 души да напуснат 15 села, които дълго време са наричали свой дом, съобщи ООН.

На въпрос за нападенията на заселниците израелската армия отговори само, че има за цел да потуши конфликта и че войските „са длъжни да действат“, ако израелски граждани нарушават закона. Армията обаче не пожела да даде коментар относно конкретни инциденти.

Президентът на САЩ Джо Байдън и други представители на администрацията му многократно са изказвали критики по отношение на насилието от страна на заселниците, дори когато са защитавали израелската кампания в Газа.

„Това трябва да спре. Те трябва да бъдат подведени под отговорност“, заяви Байдън миналия месец.

Това обаче до момента не се е случило, според израелската правозащитна група „Yesh Din“. От 7 октомври насам е бил арестуван един заселник – заради причиняване на смъртта на фермер, отглеждащ маслини. В крайна сметка обвиняемият е бил освободен пет дни по-късно. Други двама заселници също са били задържани превантивно, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Наоми Кан от застъпническата организация „Regavim“, която се бори за интересите на заселниците, твърди, че нападенията на заселници не са толкова широко разпространени, колкото съобщават правозащитните групи, тъй като това е всеобхватна категория, включваща самозащита, изобразяване на антипалестински графити на обществени места, както и други ненасилствени провокации.

През тези шест седмици от началото на войната до днес израелските сили за сигурност са причинили смъртта на още 206 палестинци, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. Смъртта на загиналите е резултат от зачестилите армейски набези, придружени от въздушни удари и нападения на палестински бойци. При най-смъртоносния удар на Западния бряг след втората палестинска интифада или бунт през 2000 г., на 9 ноември израелските сили са убили 14 палестинци в бежанския лагер „Дженин“, повечето от които бойци.

Докато в продължение на години заселниците се ползваха с подкрепата на израелското правителство, сега те имат изявени поддръжници на най-високите нива в коалицията на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Този месец Нетаняху назначи Цви Сукот, заселник, на когото през 2012 г. временно бе забранено да напуска Западния бряг заради предполагаеми нападения срещу палестинци и израелски сили, за ръководител на подкомисията по въпросите на Западния бряг в парламента.

Палестинците, които са преживели трудностите на израелското военно управление през 57-ата му година, споделят, че тази война ги е направила по-уязвими от всякога. Конфликтът отдавна е част от ежедневието им, но сега войната е отприщила нова вълна от провокации, които нарушават дори мрачната им рутина.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments