Докато Русия се бори в Украйна, репресиите у дома се засилват

0
37
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Нов разширен закон за „чуждестранните агенти“ в Русия влиза в сила в четвъртък, което означава засилване на репресиите срещу свободата на словото и опозицията при президента Владимир Путин, което се ускори с влошаването на положението му в Украйна, предава „CNN“.

Това също е още едно доказателство за решимостта на Русия да изкорени това, което вижда като западни либерални ценности, след като в същата седмица руският парламент изпрати до бюрото на Путин законопроект, разширяващ забраната за това, което той нарича „пропаганда“ на проблемите на ЛГБТИ-общността.

Законът за чуждестранните агенти от 2012 г., приет след вълна от обществени протести срещу връщането на Путин на президентския пост, изискваше организациите, занимаващи се с политическа дейност и получаващи финансиране от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти и да се придържат към драконовски правила и ограничения. Този закон беше постепенно актуализиран оттогава, оформяйки гръбнака на все по-здравата хватка на гражданското общество в Русия през последното десетилетие. От четвъртък тази дефиниция се разширява, за да включва не само лица или организации, получаващи финансиране от чужбина, но и тези, които са „получили подкрепа и (или) са под чуждо влияние“.

По-нататъшният прочит на закона не предлага много от гледна точка на пояснение. „Подкрепа“ от чуждестранни източници се определя не само като финансова, но и като „организационна и методическа или научно-техническа помощ“. „Влияние“ може да се чете според закона като „изискване на влияние върху дадено лице чрез принуда, убеждаване или други средства“.

„Това е смисълът.“, казва Константин фон Егерт, руски журналист на свободна практика, който сега живее в Литва. Според него закони като този, които съставляват това, което той нарича „репресивната система на Путин“, са предназначени да бъдат широки и неясни и се прилагат избирателно, така че да „плашат и  парализират“. Ето какво коментира още журналистът:

„След като законите се прилагат навсякъде, може доста бързо да разберете как да играете със системата. Ако законите се прилагат случайно или лесно, вие не знаете.“

Андрей Солдатов, друг руски журналист в изгнание, известен с работата си по разследване на руските служби за сигурност, е на мнение, че това е част от репресии, пряко свързани с пораженията на Русия в Украйна. Той е категоричен:

„Не можете да предоставите наистина добър разказ, обяснение защо Херсон беше предаден. Най-добрият начин да направите това е да добавите елемент на страх“

Засилване на репресиите

По-нататъшната ерозия на свободата на словото и демократичните свободи в Русия върви ръка за ръка с това, което Кремъл евфемистично нарича „специалната военна операция“ в Украйна почти от самото начало. Няколко дни след инвазията Русия ограничи достъпа до Facebook, някои западни новинарски сайтове и независими медии в страната. Мирните протести бяха бързо прекратени и хиляди хора бяха арестувани.

В началото на март правителството прие закон, криминализиращ разпространението на това, което то нарече „съзнателно невярна“ информация за руските въоръжени сили. Максималното наказание е 15 години затвор. „CNNи няколко други западни новинарски организации временно спряха излъчването от Русия.

Защитата на „традиционните ценности“ – част от аргументите на Путин за започване на войната в Украйна – също се оказа още един претекст за по-големи репресии у дома след инвазията. В речта си на 24 февруари, в деня на началото на войната, Путин заяви, че САЩ и Западът „се стремят да унищожат нашите традиционни ценности и да ни наложат своите фалшиви ценности, които биха ни подкопали“.

Тази седмица председателят на долната камара на Русия, Държавната дума, каза, че нов закон, разширяващ забраната от 2013 г. за „пропаганда“ на ЛГБТИ въпроси, педофилия и смяна на пола както на непълнолетни, така и на възрастни, ще „защити нашите деца, бъдещето на нашата страна от тъмнината, разпространявана от Съединените щати и европейските държави. Human Rights Watch предупреди, че законът ще има „още по-задушаващ ефект върху свободата на изразяване, благосъстоянието и сигурността“.

Разширеният закон за чуждестранните агенти сега е още по-мощен инструмент в законодателния набор от инструменти на Русия, за да приведе населението в съответствие с целите си. Всяко лице или организация, определени за чужд агент (фраза, която носи ясен съветски нюанс в Русия), ще бъдат забранени от много преподавателски длъжности, няма да могат да организират публични събития или да получават държавно финансиране за проекти.

Законът също така забранява всякакви материали, публикувани от чужд агент, да бъдат разпространявани сред непълнолетни. Такъв материал ще трябва да бъде маркиран с печат 18+ и да се продава в запечатана непрозрачна опаковка според Държавната дума.

А руското министерство на правосъдието вече ще публикува личните данни на определени чуждестранни агенти според държавните медии – не само имена и дати на раждане, но идентификационни номера на данъкоплатците и номера на индивидуални осигурителни сметки (подобно на социалноосигурителен номер).

Солдатов казва, че разширеният закон може да е насочен към служители на държавни институции. Той заяви:

„Ако сте поставен в този списък, не е голям проблем, ако сте просто обикновен човек. Но ако сте лекар, учител или професор в някой университет, това е мястото, където се оказвате в наистина голяма беда, защото губите работата си и е наистина много трудно.“

Фон Егерт обаче смята, че решението за разширяване на закона сега (беше подписано от Путин през юли) е показателно в своята безполезност.

„Изпуснаха момента и тези, които бяха наистина активни и представляваха някаква опасност, или вече са в затвора, или са в чужбина. И така, кого заплашват? Не знам.

Тъй като усилията на Русия в Украйна се провалят, той вижда закона като „по-скоро признак на слабост, отколкото признак на сила“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments