Докъде смятате, че ще стигнете?

1
295
Иво Сиромахов. Снимка: Личен архив
Иво Сиромахов. Снимка: Личен архив

От няколко години по булевардите на свободния свят започна да ехти грохота от ботушите на една нова армия. Армията на посредствеността. Тази нова армия няма водач. Тя е обединена от омразата към талантливите хора и към свободните прояви на човешкия дух.

В името на някаква фалшива справедливост в момента се поругават паметници на хора, изградили съвременната цивилизация. Посегнаха дори на Сервантес – авторът, който ни е подарил най-красивия герой в историята на литературата – рицаря Дон Кихот.

Тръгнаха да редактират класиката – в новите издания бащата на Пипи Дългото чорапче вече не е негърски крал, Хъкълбери Фин е обвинен в расизъм, Десетте малки негърчета на Агата Кристи вече са преименувани.

Не знам как. И не искам да знам как. 

Шедьовърът „Отнесени от вихъра“, заради който Маргарет Мичъл е получила „Пулицър“, сега е обявен за неприемлив. Защото разказва за Американската гражданска война. А армията на посредствеността не иска да знае историята. Нещо повече – иска да я пренапише.

Кои ще са следващите жертви на армията на посредствеността?

Със сигурност ще бъдат заклеймени романите „Война и мир“ и „Ана Каренина“. Лев Толстой е имал крепостни селяни, мръсникът.

Пиесите на Шекспир са пълни със сюжети, които според армията на посредствеността са политически некоректни. Отело е чернокож, Шейлок е евреин, а Жулиета е на 14 години, следователно е жертва на педофилия.

Всъщност тоя Шекспир не е бил никакъв писател, а долен расист, антисемит и педофил. Забранете пиесите му, те обиждат чувството за историческа справедливост на армията на посредствеността.

После трябва да изхвърлим от библиотеките и да изтрием от учебниците древногръцките философи и писатели. Всички те са имали роби. Отвратителни хора, запалете книгите им. Изтрийте думите им, тия хора са били позор за човечеството.

След като приключи варварската саморазправа със световната класика, ще дойде най-хубавото: всеки умен и образован човек ще бъде обявен за престъпник, защото умът му обижда чувствата на тъпаците. А те са мнозинство. Те вече са армия. И мачкат всички свободни прояви на човешкия дух.

Докъде смятате, че ще стигнете?

Източник: Иво Сиромахов

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Жорко бандита
Жорко бандита
2 години по-рано

Иначе няма проблем, че шефът ти се напъва и обяснява, че се казвало афроамериканец…като за България това е абсурдно.
А ти от друга страна като нямаш спирачки може да вземеш да се подиграваш на хипофизните джуджета без проблем.
И партията ще ви е такава…едно говориш друго правиш. Нисък морал.