Доизграждат ВиК инфраструктурата в Шуменско, навлиза във финална фаза

0
1212
Вода
Вода. Снимка: Wikimedia commons

До края на 2023 година ще бъде направена връзка към съществуващата помпена станция „1300“ на Лот 2 от новия водопровод, участъка от шахта „Велики Преслав“ до помпена станция „1300“. Останалите два участъка, Лот 1 и Лот 3, съответно от язовир “Тича” до шахта “Търговище“ и от Помпена станция „1300“ до Напорен водоем “13000“ в кв. “Дивдядово”, следва да бъдат физически завършени до пролетта на 2024 г. Тази информация я предоставиха от водното дружество.

Изпълнението на връзките на новите съоръжения към съществуващите е свързано с комплекс от мерки и сложни хидротехнически мероприятия, включително използване на водолази със специализирана апаратура за подводен монтаж и временно запечатване на отворите. За осигуряване на безопасни и технически подходящи условия за изпълнение на строително–монтажните работи, се налага спиране на водоподаването и изсушаване на съоръженията за различни по продължителност периоди от време.

При изпълнението на връзката на Лот 2 към съществуващия водопровод се налага прекъсване на водподаването към Шумен за срок до 24 часа. Дейностите включват източване на водопровода, изрязване на тръбата и превключване на новия участък към съществуващия водопровод. Преди спирането на водоподаването водоемите на града ще бъдат напълнени до максимален обем.

ВиК–Шумен ще информира своите клиенти от града за датата на изпълнение на работите по Лот 2 предварително и ще положи всички усилия да намали максимално срока на прекъсването.

Дружеството ще уведоми надлежно за изпълнението на връзките на останалите два лота през 2024 г., когато бъде направен графика за работите. Заедно с новия водопровод ще бъде пусната в експлоатация и новата пречиствателна станция за питейни води в кв. „Дивдядово“, за която текат последни съгласувателни процедури за Акт 16.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments