Добри новини! Ямбол получава пари от държавата за обновяване и реконструкция на ключови улици

1
207
Улица за ремонт
Улица за ремонт. Снимка: Община Ямбол

Кметът Валентин Ревански и главният счетоводител на Община Ямбол Диана Тодорова подписаха споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ за предоставяне на допълнителна целева държавна субсидия за още два приоритетни инфраструктурни обекта. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Договорът за изграждането на кръстовище с кръгово движение на ул. „Димитър Благоев“ и ул. „Жорж Папазов“ /до стоматологичната поликлиника/ е на стойност 1 400 000 лв.

Държавата отпуска средства на общината в размер на 2 988 000 лв. за реализацията на последните два етапа от проекта за обновяването на улица „Търговска“, които обхващат участъците от ул. „Преслав“ до новоизграденото кръстовище с кръгово движение на старата автогара до ул. „Богомил“ и ул. „Срем“.

Проектът за реконструкция на ул. „Търговска“ беше изготвен от почетния гражданин на Ямбол арх. Любомир Семерджиев още през 2012 г., но в продължение на десетилетие отлежаваше в бюрата на общинската администрация без да бъде реализиран. След встъпването си в длъжност кметът Валентин Ревански възложи преразглеждането на проектите и количествено стойностните сметки и започна да търси възможности за финансиране. Така през 2022 г. започна първият етап от ремонта на ул. „Търговска“, който обхвана участъците от пл. „Освобождение“ до ул. „Преслав“, като с осигуреното чрез Оперативна програма „Региони в растеж“, бяха рехабилитирани и още три улици – ул. „Бяло море“, ул. „Кабиле“ и ул. „Кирил и Методий“. Сега предстои реконструкцията на останалата част от пешеходните участъци на ул. „Търговска“.

Ръководството на община Ямбол защити като приоритетен в Закона за държавния бюджет за 2024 г. да бъде включен и участъкът на ул. „Търговска“ от кръговото кръстовище на ул. „Богомил“ и ул. „Срем“ до ул. „Граф Игнатиев“, на ул. „Кара Кольо“ в участъка й от ул. „Преслав“ до ул. „Богомил“, ул. „Стефан Караджа“ в участъка от ул. „Търговска“ до ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Стефан Стамболов“ в участъка от ул. Ст. Караджа“ до ул. „Богомил“.

МРРБ предостави на община Ямбол и средства за изграждане на обслужваща улица с автобусна спирка до новата болница, в размер на 700 000 лв.

От Община Ямбол припомнят, че през март 2024 г., бяха подписани и споразуменията за изграждането на нова многофункционална спортна зала, основен ремонт на участък от улица „Преслав“, на север от ул. „Д. Благоев“, от кръстовище с ул. „Акация“ до обходен път „Изток“ и за рехабилитация и реконструкция на ключова алея в града, която свързва улица „Димитър Благоев“ с обходен път „Изток“.

Строга охрана на черешовите насаждения в Кюстендил: ОДМВР и местната власт в действие

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments