Добра новина за хората със „Зелени сертификати“ за антитела

0
1515
Асена Сербезова
Асена Сербезова. Снимка: Facebook

„На този етап „Зелените сертификати“ за антитела няма да отпаднат, здравни експерти обсъждат дали да има промяна в срока им на валидност.“

Това заяви в ефира на „NOVA“ министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Тя добави, че от 1-и февруари удостоверенията за хора със завършен ваксинационен цикъл ще важат 270 дни, каквото е изискването на Европейската комисия /ЕК/.

„Трябва да се приведе срокът на валидност за „зелените сертификати“. В момента се обсъждат тези удостоверения, които са българска иновация. Темата се дискутира от здравни експерти, няма да поставяме хората пред свършен факт“, увери проф. Сербезова.

По думите й България отдавна е трябвало да достигне 60% на ваксинация – каквото е изискването за отпадане на редица мерки, сред които и „Зелените сертификати“.

„Още преди 2 години трябваше да започнем по различен начин ваксинационния процес и вече да сме достигнали над 60% ваксинирани. Започнахме с групи, които не са приоритетни, допуснахме много грешки. Колкото по-рано достигнем тази бройка, толкова по-добре, защото ще отпаднат редица мерки“, подчерта здравният министър.

Проф. Сербезова изтъкна, че след 5 дни предстои да се вземат допълнителни мерски за районите с най-голяма заболеваемост – областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора и Бургас. Тези мерки ще бъдат взето на областно ниво.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments