До края на месеца в УМБАЛ-Бургас преглеждат безплатно хора със сърдечни проблеми

0
33
Кардио кабинет
Кардио кабинет. Снимка: УМБАЛ-Бургас

Зимата е един от периодите, в които хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат изключително внимателни и по възможност да положат допълнителни усилия за здравето си, напомнят от УМБАЛ-Бургас. 

Причината за това се крие в студеното време, както и в прекаляването с някои храни и напитки по време на празничната трапеза пред декември. Поради тази причина Отделението по кардиология в УМБАЛ Бургас обявява дни за безплатни прегледи на пациенти, които се оплакват от сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, аритмии.

Консултациите ще се провеждат от д-р Иванета Йончева, специалист-кардиолог с дългогодишен опит в лечението и проследяването на пациенти с ритъмно проводни нарушения и сърдечна недостатъчност. Ако имате оплаквания от неритмичен пулс, умора и задух, сърцебиене и замайване или отоци по краката, запишете се за консултация на тел. 0879357584. Телефонът е активен всеки делничен ден между от 08:00 до 17:00 часа, напомнят от болницата. 

Прегледите стартират от 15 януари и ще се провеждат в Консултативен кардиологичен кабинет №2, който се намира във Втора база на Отделение по кардиология – до сградата на Инфекциозно отделение. Направление не е необходимо. Целта на кампанията е ранна диагностика и навременно лечение, за да се избегнат тежки усложнения.

Сърдечната недостатъчност е едно от основните заболявания, които водят до инвалидизация и смъртност при пациентите над 65 г. Проявява се умора и задух при обичайни ежедневни дейности и може да се съпроводи от сърцебиене и гръден дискомфорт. Честа начална изява на болестта е поява на отоци по долните крайници и тежест в дясно подребрие. Причините за развитие на сърдечна недостатъчност могат да са най-различни: от лошо контролирана артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и сърцебиене до възпалителни заболявания, засягащи сърдечния мускул и вродени дефекти в развитието му.

Предсърдното мъждене е състояние на аритмична сърдечна дейност, много често съпроводено от висока сърдечна честота. Пациентите споделят за чувство за треперене зад гръдната кост, замайване и нестабилност или просто общо неразположение. Тези неспецифични оплаквания могат да доведат до ненавременното поставяне на диагноза и забавяне в започване на правилно лечение. Наличието на предсърдно мъждене поставя пациентите в риск от развитие на други усложнения като исхемичен мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност. Исхемичният мозъчен инсулт е тежко заболяване с висока инвалидизация и смъртност при засегнатите пациенти.

Отделението по кардиология на УМБАЛ Бургас е водещо в консервативното и инвазивното лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Само през инвазивния сектор на отделението миналата година са преминали над 700 пациенти с исхемична болест на сърцето. Поставените пейсмейкъри са 70.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments