До края на февруари трябва да е готов електронен регистър на желаещите да се ваксинират

0
107
Работно съвещание
Работно съвещание. Снимка: МС

До края на месец февруари ще бъде готов електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Електронният регистър се разработвал съвместно с Информационно обслужване. Всеки желаещ да се ваксинира български гражданин ще трябва да попълни електронно своята заявка. Така той ще може да избира дали препаратът да му бъде поставен от личния лекар или в болница. 

„Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни министър Ангелов.

Той добави, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече от новите случаи. Ангелов потвърди още, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

Въпреки че България е на последно място в Европейския съюз по брой ваксинирани управляващите продължават да твърдят, че действали „най-разумно“ като пазели втората доза от препарата. В същото време валят редица критики към тях именно заради тези действия, защото бавната ваксинация не ускорява процеса по спиране на разпространението на коронавируса у нас. В момента се ваксинират едва по няколкостотин души на ден. 

Премиерът отговори и на тежките критики на президента Румен Радев, който беше категоричен, че правителството насажда паника и че неговите действия са ненавременни и неадекватни

„Считам, че това което казва президентът Радев, не е вярно. Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите“, е казал Борисов.

Той се е оправдал, че мерките били наложени по искане на лекарите. Дори и това да е така решенията се взимат от правителството и не може отговорността да се прехвърля върху медиците и Националния оперативен щаб. 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пък е изтъкнал, че с оглед на финализирането на първия учебен срок, е взето решение учениците от в 7, 8 и 12 клас да възобновят присъственото си обучение от 4 февруари. Следващите класове ще се връщат поетапно, като редуването ще бъде на две седмици.

„Това е разумното решение, тъй като ситуацията е още рискова“, отбеляза министър Вълчев.

В рамките на съвещанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов информира премиера, че България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз от гледна точка на показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Министърът посочи, че страната ни приключва годината с нисък дефицит и с ниво на безработицата малко под 7%.

„Нашата прогноза е, че от гледна точка на най-малък спад на икономическия растеж България ще приключи 2020 г. по-добре от средното за ЕС“, заяви още икономическият министър.

Лъчезар Борисов подчерта, че министерството на икономиката продължава да е в непрекъснат диалог с всички бизнес сектори и припомни, че миналата седмица е разговарял с представители на ресторантьорския бранш и предстои среща с национално представените работодателски организация, на която ще се обсъди разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

По мярката „Запази ме“ са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица. До края на миналата седмица са били изплатили общо 17 милиона лева за 41 115 души, е докладвала министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Борисов в рамките на работното съвещание.

На фона на тези данни представители на бизнеса излязоха на протест именно заради неизпълненото обещание за изплащането на 24 лева на ден. Имаше дори и случаи, в които хора е трябвало да връщат вече преведените им средства.

Сачева е казала още, че ско сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите.

Представителите на Националния оперативен щаб изтъкнаха, че България стои добре в ЕС по отношение на здравните показатели, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост. Тревожна остава ситуацията в други страни. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че 33 са потвърдените случаи в сраната на новия английски вариант на коронавируса. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва за получената днес нова доставка ваксини. Следващата седмица се очаква доставка и от третата разрешена в ЕС ваксина.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments