До една година разделното изхвърляне на текстил става задължително у нас

0
16
Дрехи
Дрехи. Снимка: Искра.бг

До 2025 година всички държави членки на Европейския съюз трябва да въведат задължително разделно събиране на текстил. Това заяви в интервю за „БТА“ изпълнителният директор на Българска асоциация „Кръгов текстил“ /БАКТ/ Сирма Желева

По думите ѝ има в страната ни към този момент има над 300 контейнера за разделни събиране на текстил. Към момента все още се разчита на добрата воля на гражданите с по-висока екологична култура, но в скоро време ще бъде задължително за всички.

Според нея между 50% и 70% от изхвърлените разделно дрехи и другите текстилни продукти в Европа са годни за употреба. Голяма част от остатъка от своя страна отива за рециклиране или друго оползотворяване.

В същото време в България се изхвърлят над 100 хил. тона текстил годишно, което носи много вреда за околната среда. Един от най-големите проблеми на текстилната индустрия е, че тя е сред най-големите консуматори на вода. Сирма Желева цитира данни, според които повече отпадни води се отделят от производството на текстил, отколкото от всички битови нужди на човечеството.

Тя призова хората, които имат ненужни дрехи и обувки, да ги сложат в плик и да ги оставят в някой от специализираните контейнери за текстил. По този начин те ще бъдат оползотворени и рециклирани, вместо да замърсяват околната среда. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments