До две години НКЖИ ще закупи механизация за поддръжка на жп линиите за над 92 млн. лева

0
269
Влакове
Влакове. Снимка: Искра.бг

НК „Железопътна инфраструктура“ предстои значително да обнови механизацията за поддръжка на железния път като целта е да се намали времето за възстановяване на движението при аварийни ситуации.

Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев на семинар, посветен на технически иновации в жп транспорта, организиран от „Plasser & Theurer“.

„С изпълнението на проектите по оперативните програми вече три програмни периода, все повече нараства делът на железопътните трасета за скорости над 130 км/ч.“

По думите му това изисква по-голяма точност и прецизност при поддръжката на жп линиите и внедряването на нови технологични решения.

„Общата стойност на сключените от НКЖИ договори за доставка на нова жп механизация и транспортни средства е над 92 млн. лв. Очакванията са до средата на 2026 г. да бъдат доставени поетапно 14 нови машини от различен тип за поддръжка на железния път“.

Той добави, че предстои тази година да бъдат подписани още три договора на стойност 14 млн. лв. за 23 нови машини. До 2027 г. ще бъде обновена и техниката за текущо поддържане и ремонт на теснолинейката Септември-Добринище, стана ясно още по време на събитието.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments