До 2024 година се очаква увеличаване на зелената енергия в България

0
145
Ток
Снимка: Искра.бг, Ирина Мазганова

Производителите на зелена енергия в България ще продължат да се увеличават. В периода до 2024 година се очаква присъединяването на нови мощности. Това съобщи пред „БНР“ директорът на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

В момента инсталираните мощности за производство на ток от възобновяеми източници са около 1800 мегавата. Това е една пета от всички мощности в страната. От тях 1100 мегавата са фотоволтаични централи, а останалите 700 – вятърни електроцентрали.

През миналата година те са произвели повече ток от изкупувания на преференциални цени, като останалият е бил продаден на свободния пазар.

През 2020-а година са били присъединени нови 77 мегавата. Очакванията за тази година са за 114 мегавата. А до 2024 година за още 700 мегавата вятърни централни и над 1600 мегавата соларни паркове и 219 мегавата мощности от биомаса.

По отношение на това дали системата в България се нуждае от всички тези нови мощности Цачев каза, че инвеститорите трябва да са разработили своя бизнес и пазарен модел щом са решили да влагат средства в производството на зелена енергия. Така те би трябвало да са осигурили пазар и за нейното изкупуване.

Цачев коментира и как работи енергийната система у нас след премахването на студения резерв. Той обясни, че в момента се влагат средства за оперативни резерви, като те се осигуряват от водноелектрическите централи и само от работещите топлоелектрически централи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments