ДНСК: Сградата „Златен век“ е законна

0
126
Небостъргач
Снимка: Фейсбук, Arteks Engineering

Сградата „Златен век“ на строителната компания „Артекс“ е законна, защото има строителни книжа, обяви началникът на Дирекция Национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов

Според Несторов по въпроса дали е законна сградата трябва да се вземе мнението на Върховния административен съд (ВАС), който се е произнасял по подобен казус.

„Не можеш да кажеш за една сграда, че е незаконна, когато има издадени строителни книжа“, повтори той.

По време на проверката, извършена след разразяването на скандала, ДНСК е открила нарушения – липса на предпазни мрежи, необезопасени страни на котлована и др. По тези причини е наложила частично спиране на строителството.

Установено е, че фирмата за строителен надзор на обекта „Стройконтрол инженеринг“ е на един от инвеститорите – Весела Мирянова, която е и съсобственик на строителната фирма „Артекс“. В такива случаи се предвижда глоба от 30 до 150 хил. лв., заяви арх. Петър Дуклински, зам.-началник на ДНСК, който е извършил проверката, пише „Дневник“.

Припомняме, че вчера главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че строителството на знаковата сграда на „Артекс“ може да се окаже без валидно разрешение. По думите му действащото разрешително е изтекло през ноември 2018 г., а оттогава не е постъпвало заявление за удължаването му. Той подчерта, че отговорност за евентуални нарушения носи ДНСК, а не неговата дирекция. На 15 януари е бил сезиран и строителният контрол.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments