ДНСК: Небостъргачът „Златен век“ е законен

0
199
Небостъргач
Снимка: Фейсбук, Arteks Engineering

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обяви, че небостъргачът „Златен век“ в кв. „Лозенец“ в София е законен. Съобщението им идва след жалба на новия градоначалник на район „Лозенец“ Константин Павлов, който твърди, че сградата е незаконна, не отговаря на изискванията на устройствения план и трябва да бъде съборена.

Засега строителството е спряно. Заради това се води дело, като собственикът на сградата „Артекс“ обжалва заповедта за спирането. Павлов обаче смята, че в квартала не може да има толкова висока сграда. Той коментира, че оригиналното разрешително е от 2007 година, а през това време е приет нов устройствен план. По думите му, след като сградата не е била вдигната за 10 години, разрешителното е изтекло и е трябвало да се изиска ново спрямо новите правила. Това обаче не е било направено.

Управителят на „Артекс“ Пламен Мирянов коментира за „бТВ“, че Павлов не е професор по право и че такива вече са потвърдили, че тази сграда има право за строеж.

Припомняме, че небостъргачът беше причината за много протести, строежът беше спрян заради нарушения, а разрешителното му поставено под въпрос.

Както Искра.бг писа, на 15 април беше решено ДНСК да връчи протокол на фирма „Артекс“ за спирането на строителството на сградата. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и Инициативния комитет „Лозенец“, който настоя строителството да се прекрати. В срещата участваха министри и кметът на София Йорданка Фандъкова.

През април министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обясни:

„Първо нарушения по време на строителството, и второ – липса на презаверено разрешение за строеж. До ноември 2018-та година е бил гратисният период, в който фирма „Артекс“ е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за строеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков притежава, и ДНСК. Такова искане липсва“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments