Дневен балет за почитателите в Бургас

0
18
Баядерка. Снимка: Бургаска опера
Баядерка. Снимка: Бургаска опера

За пръв път досега Бургаската опера ще предложи на феновете на танцовото изкуство дневно представление на балет. Спектакълът „Баядерка“ е планиран за 14:00 часа утре, когато и най-малките любители ще могат да го видят.

Хореографията е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова. Сценографията е дело на световноизвестния художник Иван Токаджиев, а по пищните костюми работи една от най-добрите в бранша Цветанка Петкова – Стойнова.

„Баядерка“ разказва за трагичната любов на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Връзката им разгневява великия брамин, влюбен тайно в нея и принцеса Гамзати, обичаща Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг.

Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана. Браминът й предлага противоотрова в замяна на любовта й, но тя отказва.

Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Съкрушен от нейната смърт и под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, не може да се отърси от спомена.

На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от