Днес собствениците на кораба „Вера Су“ ще решат съдбата му

0
63
Заседнал кораб "Vera Su"
Заседнал кораб "Vera Su". Снимка: Скрийншот от видео на "Maritime.bg"

Очаква се днес да пристигнат представители на собственика и на панамската държава, под чийто флаг е регистриран кораба „Вера Су“ до Камен бряг, заяви Мирослава Робинсон, началник на отдел „Опазване на морските води“ в Басейнова дирекция. Компанията трябва да обяви дали се отказва от плавателния съд и дали ще го обявят за потънал. Той коментира пред „bTV“:

Резултатите, взети вчера, показват продължаване на тенденцията за завишаване на стойностите. Щетите за околната среда зависят не само от стойностите в момента, но и от начина и метода, с който ще се справят институциите – каква технология ще изберат за разтоварването на кораба и тя да бъде максимално щадяща за околната среда.

Властите установиха, че има нефтено петно и превишаване в пъти над нормата на амониев азот и нитритен азот във водите край заседналия плавателен съд. Пробите бяха взети в петък, след като екип на „Гранична полиция“ забелязва мазно петно в близост до кораба. Взета е вода за изследване от две места – около носа на кораба и на 80 метра по на юг.

Пробите са доказали, че около носа морската вода е най-замърсена, там стойността на азот е 7 пъти над нормите. В момента „Вера Су“ е килнат на една страна и е полегнал изцяло на пясъка на дъното. Нашите власти твърдят, че засега няма опасност корабът да се разцепи.

Басейнова дирекция ще продължи с мониторинга на замърсяването на водите около кораба.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments